Tentoonstellingen

ZOEK OP

In de Regel van het Bouwbesluit

Jeroen van Bergen
15 januari 2014 t/m 16 maart 2014

jeroen

Van 17 januari t/m 16 maart 2014 is in Odapark een solotentoonstelling te zien van Jeroen van Bergen, in zowel Theehuis, Projectruimte als Beeldenbos van Odapark. De jeugdige bezoeker kan zelf met bouwblokken een fantasiehuis te bouwen.

In de Projectruimte wordt de presentatie Klein Dorp verdiept met een op het werk van Jeroen van Bergen geïnspireerde en gemaakte klankcompositie van Martijn Alsters.

De installaties van Van Bergen ontstaan vanuit zijn eigen ruimtelijke ervaring van bestaande gebouwen, straten, wijken of steden wereldwijd. Anders dan binnen de architectuur hebben zijn installaties geen andere functie dan enkel het creeren van ruimte. De ruimtes zijn niet leefbaar, bij de realisatie van zijn werk gaat het de kunstenaar in eerste instantie om het maken zelf. Daarbij legt Van Bergen zichzelf beperking op doordat hij werkt in een standaardmaatvoering van een eigen systeem, gebaseerd op de maten van het standaard toilet die zijn vastgelegd in het Nederlands Bouwbesluit. Hierin vind hij een maximale vrijheid in de toepassing van haar onbegrensde mogelijkheden. Daarnaast houdt hij zich bezig met de vraag: Hoe kan ik de toeschouwer meer bewust maken van ruimte? De kunstenaar wil de kijker opnieuw in contact brengen met de aspecten licht en tijd, waarbij hij gebruik maakt van modellen en tekeningen, die staan voor het weergeven van zijn architectonische ideeen van ruimte-ervaring. Het is in zijn beleving het voornaamste middel voor het speels artistiek begrijpen van de werkelijkheid.


In de regel van het bouwbesluit 3


NU TE ZIENrood blauw rood petralaaper

ZinZin
Petra Laaper en Mat van der Heijden

3 april t/m 12 juni 2022