Tentoonstellingen

ZOEK OP

Love the One you´re with

Natuur fotografie met je telefoon
04 maart 2012 t/m 01 mei 2012

Love the one youre with 1


Van 4 maart tot en met 1 mei organiseert Odapark een internationale overzichtstentoonstelling van landschapsfoto’s die gemaakt zijn met mobiele telefoons: zogenaamde Phoneography. Dertien professionele fotografen en kunstenaars tonen werk waarbij ze voor de totstandkoming ervan bewust kozen voor het gebruik van een camera die aanwezig is op hun telefoon.

Wat begon als een noodgedwongen gebruik van een camera van mindere kwaliteit – om de eenvoudige reden dat het een apparaat is dat je altijd bij je hebt – is in korte tijd uitgegroeid tot een bijna heilig gebruik van de telefooncamera. De voorliefde voor deze camera resulteert in een nieuwe vorm van kunst in fotografie. Het resultaat levert foto’s op die, in de regel, enkel te aanschouwen zijn op de display van de telefoon. In een beperkt formaat en onderworpen aan de nieuw ontstane ‘regels’ in dit vak. De vaak prachtige foto’s worden verspreid via internet en sociale media, naar vastomlijnd en collectief bepaald gebruik en werkwijze. Odapark haalt deze foto’s nu de muren van het kunstinstituut binnen.

Love the one youre with 2

Vooral de landschapsfotografie in deze techniek is interessant omdat het de ontstaanswijze van deze vorm van kunst onderstreept. Op pad in de natuur kun je de mooiste momenten en scènes ‘vangen’ met de camera op je telefoon omdat deze nu eenmaal in je zak zit.

Odapark selecteerde, in samenwerking met journalist & iPhoneographer Peter Janssen, een aantal internationale fotografen waarvan velen voor deze gelegenheid nieuw werk maakten. Het is de eerste keer dat ze gezamenlijk zullen exposeren, geïnspireerd door een omgeving die landschappelijk bepalend is.

Love the one youre with 3

Deelnemende kunstenaars: Valerie Ardini (NL) / Daniel Berman (CA) / Ton Ensing (NL) / Bryce Fauble (UK) / Souichi Furusho (JP) / Dixon Hamby (PA) / Robert-Paul Jansen (NL) / Steve John (UK) / Greg Louderman (US) / Jordi V. Pou (ES) / Stephanie Calabrese Roberts (US) / Andy Royston (US) / Jesse Wright (US)


De werken zullen getoond worden in alle drie ruimtes in Odapark. In de Projectruimte zullen de werken in ‘back-lit-transparancy-technique’ in kleur getoond worden op speciaal hiervoor ontworpen lichtkastjes en op iPhones. In de Foyer zijn iPhones beschikbaar waarop het publiek door middel van zoekfuncties en telefoonapplicaties – de zogenaamde apps – werken, sites en technieken op kan zoeken. Het Theehuis bevat zwart-wit fotografie in print en in het Beeldenbos zijn grote glazen lichtzuilen in het landschap en tussen de hedendaagse sculpturen opgenomen.

 

NU TE ZIENrood blauw rood petralaaper

ZinZin
Petra Laaper en Mat van der Heijden

3 april t/m 12 juni 2022