Tentoonstellingen

ZOEK OP

No Expo / Shelter

Rob Scholte
08 september 2013 t/m 05 januari 2014

No expo

Kunst gaat niet over vaststaande feiten en geeft geen antwoorden. Kunst gaat over veranderingen en stelt vragen. Heeft kunst bescherming nodig? En waar vindt kunst nog shelter?

Rob Scholte is misschien wel de bekendste kunstenaar van Nederland. Dit najaar alleen al zijn diverse tentoonstellingen met zijn werk te zien in binnen- en buitenland. Hij voert opdrachten uit voor grote (inter)nationale projecten, en in de top 500 van kunstenaars van de 20e eeuw van de Saatchi Gallery staat Scholte op nummer 180, net boven Karel Appel. De vraag EXPO of NO EXPO is als een soort TO BE OR NOT TO BE te beschouwen, na de bomaanslag op zijn leven in 1994 het centraal thema geworden in Scholte’s werk. Wel of niet te zien zijn. Dat is de vraag in zijn werk.

In NO EXPO in Odapark zijn in de Projectruimte onder meer werken uit de Embroidery-serie te zien. Op rommelmarkten koopt Scholte borduurwerken, die hij vervolgens omdraait, opspant en voor in een veelvoud van de aankoopprijs verkoopt. Genoeg om je over op te winden als hij de jarenlang verborgen gebleven keerzijde zichtbaar maakt. In het Theehuis zijn meer dan 30 schilderijen te zien uit de serie Plug-In, de mooiste vrouwen ter wereld volgens Scholte. Ze contrasteren met de enorme collage-werken van luciferdoosjes met motieven uit de hele wereld, die als even belangrijk of onbelangrijk naast elkaar zijn geplakt. Het is de serie Lucifer in Paradise. Oliemaatschappijen naast bloemen, wegrestaurants tegenover filmsterren. Alles is even belangrijk, alles doet mee en is onderdeel van het geheel. Tevens zijn hier de sculpturen te zien uit de serie Mount Lucifer, die op het punt staan te ontbranden. Scholte kent de bedrieglijkheid van veiligheid.

In de Foyer van Odapark zijn ten tijde van NO EXPO op diverse beeldschermen, televisie-programma’s en uitzendingen te zien die wereldwijd in de afgelopen decennia rondom Rob Scholte zijn gemaakt en uitgezonden. Daarbij zeefdrukken van de meest bekende werken van de kunstenaar. In de Odashop zijn ansichtkaarten van Scholte te koop. Tot slot zijn hier verschillende publicaties in te zien rondom werk en leven van de kunstenaar.

In de Binnentuin van Odapark is in MOOIE ODA, een mobiele tentoonstelling te zien, speciaal door Rob Scholte voor deze gelegenheid hier ingericht, met daarin, in zijn eigen woorden: ‘een verzameling van ‘jeugdwerk, restanten, dubbels, rejects en toppertjes’.

Tegelijkertijd is in de locatie Oda Maastricht, in het voormalig NATO-hoofdkwartier in de Cannerberg, het project SHELTER te zien van Rob Scholte, voor meer informatie zie: Oda Elders / Oda Maastricht.

 

NU TE ZIENrood blauw rood petralaaper

ZinZin
Petra Laaper en Mat van der Heijden

3 april t/m 12 juni 2022