Tentoonstellingen

ZOEK OP

Like a Virgin, Maria als Wonder Woman

Tweevrouwelijke archetypen bij elkaar gebracht
01 oktober 2014 t/m 01 maart 2015

Like a Virgin Maria als wonder woman 1


In LIKE A VIRGIN, Maria als Wonder Woman worden tweevrouwelijke archetypen bij elkaar gebracht. Maria uit het Rooms-Katholicisme en Wonder Woman uit de Amerikaanse comics. Ze blijken over opvallende overeenkomsten te beschikken.

Een aanbiddende rol in religies is voor niet veel vrouwen weggelegd. Belangrijkste uitzondering op deze regel wordt gevormd door Maria, de heilige maagd en moeder van Jezus, de goddelijke vrouw van schoonheid, troost en wonderen. In de tentoonstelling LIKE A VIRGIN, Maria als Wonder Woman, zijn in Odapark schilderijen, foto’s, tekeningen, films, video’s, comic books, prenten, advertenties, beelden en beeldjes en nog veel meer, samengebracht van Maria en van Wonder Woman. Twee vrouwelijke figuren die opvallende gelijkenissen vertonen, maar wezenlijk verschillen als voorbeelden voor meisjes wereldwijd. Waar Maria voorgaat in een vrouwenbestaan gebaseerd op lijden en volgen, traint Wonder Woman strijdlustig tot onafhankelijkheid en gelijkwaardigheid.

Beide vrouwenfiguren worden aanbeden in grote getale, door vrouwen én door mannen. Maar er zijn veel meer overeenkomsten tussen Maria en Wonder Woman: Hun kleuren zijn blauw (symbolische voor wijsheid en de hemel), wit (voor reinheid en waarheid) en rood (voor liefde en strijd). Beide hebben donker haar, dragen een gouden kroon of tiara. Zijn voorzien van een mantel of cape, en worden omringd door sterren. En allebei zijn ze behept met magische krachten en een maagdelijke inborst.

Maria is ons vertrouwd, niet alleen in het Nederlandse katholieke zuiden waarin Odapark gelegen is. Wonder Woman is wellicht wat minder alom bekend. Een opsomming van enkele kenmerken opgesteld door DC-Comics, de ‘stal’ waartoe Wonder Woman behoort: goddelijke krachten, eeuwigheid en schoonheid. Al dit gebaseerd op energie, ze kan vliegen, bedient zich van projectie en telekinese, onzichtbaarheid en allerlei variaties van licht. Ze is helderziend, een idealiste en bewapend om het verschil tussen waarheid en leugen te kunnen onderscheiden. Ze is sterk (niet alleen figuurlijk) en gaat elk gevecht aan zonder wapens (al beheerst ze deze meesterlijk).

In de tentoonstelling in Odapark worden ze naast en door elkaar heen gepresenteerd. Als maagden. Hoewel? In de laatste decennia staan in het Maria- verhaal steeds vaker de stellingen centraal dat zij meerdere kinderen kreeg, en Wonder Woman wordt heel en af ‘gekoppeld’ aan Superman. Buiten dat. Zoek de verschillen, ze zijn er zeker, maar het blijken er heel wat minder dan je gelooft. Of welk geloof je dat ook wil laten denken.

Like a Virgin Maria als wonder woman 2

Jeanny van Lieshout
In een veelvoud aan uitingen van kunst, cultuur, film, video, reclame en populaire items, verschijnen Maria en Wonder Woman in de meest uiteenlopende gedaantes aan het publiek in deze tentoonstelling. Een expositie die tevens een verwijzing is naar de geschiedenis van Odapark. Het park is bijna honderd jaar in bezit geweest van Zusters Ursulinen. De orde wijdde zich aan het opvoeden van meisjes tot meegaande echtgenotes en lijdzame moeders. Daarbij stond Maria als voorbeeld centraal. Als daar de feministische en vrijgevochten Wonder Woman tegenover wordt geplaatst blijken ze – zo laat deze tentoonstelling zien – geen gevecht maar een samenspel aan te gaan.

Dulce Pinzon
Te zien in LIKE A VIRGIN, Maria als Wonder Woman is een ongekende veelvoud aan uitingen van kunst, cultuur, film, video, reclame en populaire items. Nooit eerder was een tentoonstelling in Odapark zo vol aan visuele prikkels (en speciale culturele activiteiten). Maria verschijnt in de meest uiteenlopende gedaantes van uiterst bekend tot bijna onvoorstelbaar. Wonder Woman laat zich zien in diverse vormen. Samen presenteren ze zich als oer- vrouwen, beeldschone goddelijke substituten, modieuze middelen en meubelstukken, bovennatuurlijke symbolen van pijn en kracht, doodgewone mensen, aanbiddelijke poppen, tegenstrijdige rolmodellen, voorvechtsters in de strijd tegen ziektes, en boven alles als wondere wezens. 

AIDES / ERZSÉBET BAERVELDT / BANKSY / BENETTON / DARA BIRNBAUM / JAN FABRE / ANGUS FAIRHURST / FRANCO GORI / GOTTFRIED HELNWEIN / JUDITH KREBBEKX / HANNAH KUNKLE / SOPHIE LANGOHR / JEANNY VAN LIESHOUT / MADONNA / PASCALLE MANSVELDERS / NATURE / PICTURE PARKING / DULCE PINZON / TANJA RITTERBEX / IGOR SCALISI PALMINTERI / SNODEVORMGEVERS / QUENTIN TARANTINO / ANDREI TARKOVSKY / MARJOLEIN WORTMANN en vele onbekende makers en maaksters

 

NU TE ZIENrood blauw rood petralaaper

ZinZin
Petra Laaper en Mat van der Heijden

3 april t/m 12 juni 2022