Tentoonstellingen

ZOEK OP

De Nis

Vanaf 2004 hebben 16 kunstenaars werk gemaakt dat te zien was in een lege nis aan de voorgevel van het stadhuis.

ZIJ MET ONS 

Martijn Engelbregt

De Nis van het Venlose stadhuis laat opnieuw van zich spreken. Met drie neonkleurige woorden, bedacht door kunstenaar Martijn Engelbregt.

ZIJ MET ONS staat hoog op de gevel van het Venlose stadhuis te lezen. De woorden zijn afgeleid van de bekende tekst op de zijkant van Nederlandse munten: GOD ZIJ MET ONS. Door het eerste woord weg te laten krijgt de zin een geheel nieuwe betekenis, namelijk als oproep om ‘met elkaar’ te zijn. Bovendien wordt het denken in ‘wij’ en ‘zij’ er op eenvoudige wijze mee doorbroken. “De lezer wordt gevraagd om ‘met ons’ te zijn. Maar uiteraard is niet duidelijk op wie ‘ons’ betrekking heeft ”, aldus Martijn Engelbregt. “Tegelijkertijd vormen de anderen (‘zij’) samen met ‘ons’ een nieuw ‘wij’. Als ‘zij’ met ‘ons’ zijn is er geen sprake meer van een tweedeling, maar van een nieuw groter geheel: ‘wij’. De tekst impliceert zo ook een andere manier van kijken naar de ander (‘zij’).”

DeNis 030210 063 2

fotocredits: Peter de Ronde

Het kunstproject De Nis is een meerjarig samenwerkingverband tussen, kunstenaarsinitiatief Het Raam, Odapark Venray, Huis voor de Kunsten Limburg en Museum van Bommel van Dam Venlo.

NU TE ZIEN

I WANT TO BREAK FREE!

13 november 2022 t/m 26 februari 2023