Tentoonstellingen

ZOEK OP

Wer nicht denken will fliegt raus

Theo Lenders (1955-2011)
18 november 2012 t/m 01 april 2013

Wer nicht denken will fliegt raus 1

Op 13 september 2011 overleed plots Theo Lenders, beeldend kunstenaar en gezichtsbepalend curator van Odapark. Een jaar later gedenkt Odapark hem met een tentoonstelling, opgezet als een onderzoek naar zijn bevlogenheid als kunstenaar en als curator.


Wer nicht denken will fliegt raus 2


WER NICHT DENKEN WILL FLIEGT RAUS is een statement en multiple kunstwerk van Joseph Beuys, dat voor Theo een leidraad werd in beeldende kunst. Het is ook te zien als een typering van zijn persoon; nooit schuwde hij om openlijk stelling te nemen en discussie op te roepen. De tentoonstelling omvat werken van kunstenaars met wie Theo voor Odapark graag samenwerkte en/of die hij nog eens aan het publiek had willen tonen. Daarnaast worden audiovisuele presentaties van Theo Lenders zelf voor de gelegenheid opnieuw uitgevoerd en getoond.

Bij de tentoonstelling wordt een boek uitgegeven met teksten over Theo Lenders. Zijn eigen werk, zijn curatorschap, zijn ideeën en leven in beeldende kunst komen daarin uitgebreid aan bod.

Wer nicht denken will fliegt raus 3


Boven op de trappen van het Odapaviljoen werd voor deze tentoonstelling een extra ruimte gecreëerd: Theo’s hoofdgebouwtje. Het bood een inkijk in Theo’s gedachtewereld aan de hand van zijn persoonlijke verzamelingen. De bezoeker moest hier eerst doorheen alvorens de tentoonstelling te kunnen bezoeken. Wie niet wilde nadenken, vloog er dus niet uit, maar kwam er deze keer eenvoudigweg niet in…

 

NU TE ZIENrood blauw rood petralaaper

ZinZin
Petra Laaper en Mat van der Heijden

3 april t/m 12 juni 2022