Tentoonstellingen

ZOEK OP

No Dreams, no Screams

Solopresentatie Marie Hendriks (FR)
21 maart 2010 t/m 30 mei 2010

Voor Marie Hendriks vormen nauwkeurig gekozen plaatsen en gebeurtenissen de basis en inspiratie voor haar werk. Deze dienen als raamwerk voor nieuwe vertellingen. Het zijn deze componenten die de grondslag vormen en als katalysator dienen voor haar creatieve denk- en maakproces.

Marie Hendriks voert verhalen, herinneringen, mythes en legendes op in ensceneringen die barok en anachronistisch zijn. Haar fotowerken, tekeningen en video-installaties kenmerken zich door een verfijnde misleidende mise-en scene met een groot gevoel voor detail. De rijkdom aan ornament en sensibiliteit voor textuur in het werk van Marie Hendriks herinnert ons aan de 15de eeuwse Vlaamse schilderkunst alsook aan filmkunstenaars als Eija-Liisa Athila of Peter Greenaway. Marie Hendriks heeft een sterke voorkeur ontwikkeld voor kunststromingen uit het verleden: het maniërisme, de barok, en rococo en laat zich inspireren door de romantische literatuur uit de 19de eeuw.

In haar zoektocht ontzegt zij zich geen enkel medium. Zij vermengt vrijelijk oude handmatige werkwijzen met geavanceerde digitale technieken. Heden en verleden worden in vorm en inhoud volledig met elkaar vermengd. Vaak nemen haar installaties de hele tentoonstellingsruimte in beslag. Ruimtes worden getransformeerd door lagen behang, vloerbedekking, stofferingen en ornamenten. De grens tussen de enscenering en de oorspronkelijke ruimte wordt vervaagd. Haar werk komt associatief tot stand en benadert de atmosfeer van het magisch realisme. In dit schemergebied ontstaat een ogenschijnlijk vrolijke mengelmoes waarin de kunstwerken onderling een dialoog aangaan en de toeschouwer figurant wordt in een buitensporige omgeving.    

NU TE ZIENrood blauw rood petralaaper

ZinZin
Petra Laaper en Mat van der Heijden

3 april t/m 12 juni 2022