Tentoonstellingen

ZOEK OP

LAT

Manifestatie
6 november 2004 t/m 15 november 2005

LAT- Living Apart Together is een multidisciplinaire kunstmanifestatie in vier delen in Noord-Limburg en de aangrenzende regio's. Een kunstmanifestatie over onze samenleving in een zich snel veranderende wereld.
Alle afzonderlijke delen van de manifestatie bestaan uit een tentoonstelling hedendaagse beeldende kunst met crossovers naar andere disciplines. Naast de eigen tentoonstellingsruimten van het Odapark zullen op verschillende specifieke locaties in de regio bijzondere crossover-projecten plaatsvinden.
De eerste aanleiding voor deze manifestatie ligt in de uitbreiding van de Europese Unie van 2004. Door deze uitbreiding verlegt Europa weliswaar haar staatkundige grenzen, maar verdwijnen grenzen werkelijk of verschuiven ze slechts?
Aan de ene kant is er het sterke geloof in het grote Europa, terwijl aan de andere kant de dagelijkse werkelijkheid veel schrijnender is.
Het rijke deel van Europa verschanst zich in nationale identiteiten, wapent zich tegen indringers en zoekt wanhopig naar normen en waarden die steek houden tegenover moraliteit.
Onze wereld is in de ban van zijn zelf gecreëerde schijn. Wat realiteit is en wat niet, dat staat niet ter discussie. Maar kunnen wij wel zonder dat onderscheid?
De container waarin 58 Chinezen de dood vonden op zoek naar een "betere" wereld, de gewelddadige terroristische actie op het openbaar vervoer in Madrid als vervolg op de spectaculaire aanslag op de Twin-Towers waren ontnuchteringen, die ons ruw uit een droom haalden. De werkelijkheid bestaat nog! De afstand tussen haar en ons is nog even groot als altijd, alleen weten wij niet meer hoe er over na te denken.

In LAT - Living Apart Together gingen internationale kunstenaars en jonge makers uit de Euregio op zoek naar grenzen en scheidslijnen tussen wat werkelijk, en wat schijn is. Kunstenaars uit alle disciplines weten als geen ander dat er in de schijn een grote kracht schuilt. Dat wij schijn nodig hebben om enig idee te krijgen op wat de werkelijkheid inhoudt.
De kunstenaars drukken hun bevindingen uit in beelden die schoonheid en verschrikking, distantie en betrokkenheid, het mentale en het zintuigelijke combineren. Zij tonen de menselijke conditie niet als spektakel, maar als een onuitroeibaar verlangen: het vinden van betekenis.

Living
5 november 2004 t/m 23 januari 2005
In Living worden wij geconfronteerd met de leegte van onze maatschappij. Een maatschappij die van schijn aan elkaar hangt en het zicht op de werkelijkheid belemmert.
Kunstenaars: Mally Mallinson, Sarah Lucas, Gavin Turk, Heli Rekula, Edwin Zwakman, Colin Lowe, Roddy Thomson

Living Apart
25 februari 2005 t/m 22 mei 2005
Ondanks het ontbreken van zicht, zorgt de scheve verhouding tussen schijn en werkelijkheid voor conflict. In Living Apart wordt ons een spiegel voorgehouden met beelden van schoonheid en verschrikking, van distantie en betrokkenheid. 
Kunstenaars: Jirí David, Anthony Goicolea, Monique Camps, Mike Ritchie, Brody Condon, Helmut Smits, Chris Dobrowolski, André Wiehager, Mathieu Knippenbergh, Suzanne Berkens

Living Together
10 juni 2005 t/m 15 november 2005
Het verschuiven van grenzen versterkt tegelijkertijd de behoefte naar identiteit. We maken een nieuwe werkelijkheid en leggen nieuwe grenzen aan. De maakbare wereld om het conflict zichtbaar te maken.
Kunstenaars: Patricia Piccinini, Koen Vanmechelen, David Cerný, Christiaan Zwanikken, Anne-Katrin Puchner, Kristof Kintera

LATLAB
10 juni 2005 t/m 8 oktober 2005
Zeven futuristische Amerikaanse airstreamers, getrokken door evenveel Landrovers, doorkruisten in de zomer en nazomer van 2005 het Limburgse landschap. Deze blinkende aluminium airstreamers werden ingezet als expositieruimte. Een monumentaal en tot de verbeelding sprekend project op zichzelf. Vijftien jonge internationale makers zijn benaderd om concepten te bedenken voor deze mobiele tentoonstelling. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door het thema LAT - Living Apart Together. Voor deze mobiele tentoonstelling werden vernieuwende educatieve projecten ontwikkeld. 
De futuristische airstreamers trokken in de maanden juni en september 2005 langs de scholengemeenschappen in Noord-Limburg. Gedurende de vakantiemaanden juli en augustus zochten ze aansluiting bij culturele festivals in Noord-Limburg. Het was een educatief programma waaraan 3500 jongeren actief deelgenomen hebben. 
Kunstenaars: Friedemann Branz, Brody Condon, Shaun Doyle / Mally Mallinson, Pascalle Mansvelders, Anne-Katrin Puchner, Helmut Smits, Bas de Wit, Christiaan Zwanikken

Kadoshop West-Side in Q4 Venlo
1 maart 2005 t/m 30 mei 2005
De voormalige kadoshop West-Side in de achterstandswijk Q4 te Venlo stond een half jaar in het teken van LATLAB. Het betrof een experimenteel podium voor jonge makers ten gunste van de manifestatie LAT - Living Apart Together.
Kunstenaars: Jiri David, Krista Burger / Nina Thibo, Chris Dobrowolski, Shaun Doyle / Mally Mallinson

Crossover-project Soma Coma
15 september 2005 t/m 12 november 2005
Wie bepaalt de evolutie vandaag de dag? Is het de godenwereld of de wetenschap? Wellicht een samenwerkingsverband? Als er al goden bestaan; wat zijn dan hun rechten/plichten nu de wetenschap zover ontwikkeld is dat zij ons hele DNA-systeem kan manipuleren? Of hebben wij misschien deze goden geschapen naar ons beeld en onze gelijkenis? In de voorstelling SOMA COMA gaven beelden kunstenaar Mathieu Knippenberg, theatermaker Gerrie Abels en musicus Martijn Alsters hun visie en verweven beeld, muziek en theater.
Kunstenaars: Mathieu Knippenberg, Gerrie Abels, Martijn Alsters

Kunst in de openbare ruimte
10 juni 2005 t/m 8 oktober 2005
Op een aantal plekken in Venray stonden grote kunstwerken in de openbare ruimte. 
Kunstenaars: Patricia Piccinini. Jirí David, David Cerný 

Presentatie in Turks centrum Venlo
10 november 2005 t/m 15 november 2005
Een aantal billboards werden in het Turks ontmoetingscentrum in Venlo gedurende een weekend tentoongesteld. 
Kunstenaar: Jirí David

 

 

 

 

NU TE ZIENrood blauw rood petralaaper

ZinZin
Petra Laaper en Mat van der Heijden

3 april t/m 12 juni 2022