NIEUWSARCHIEF

vacature bestuurslid

Odapark Venray heeft plek voor een nieuw bestuurslid!
Heb jij ervaring met vrijwilligersbeleid, horeca, natuur óf vastgoed? Kijk dan even naar de vacature tekst.  Leuk als je ook aan boord komt!

Kookboek voor een kunstwerk!

Afgelopen jaar vroeg Odapark aan kunstenaars Krista Smulders (Venray, 1988) en Michiel Ubels (Beuningen, 1989) om een nieuw kunstwerk te ontwikkelen voor het park.
Krista en Michiel gaan dit kunstwerk speciaal voor de kinderen van Venray maken. Een kunstwerk dat niet alleen is om naar te kijken, maar waar ook mee gespeeld kan worden! Daarom vroegen ze de kinderen om advies en daagden hen uit om los te gaan met hun verbeelding: Wat voor kunstwerk zouden de kinderen graag willen zien?

Er werden al veel ideeën en tekeningen ingestuurd, waarna Krista en Michiel in een serie workshops samen met schoolklassen de ideeën verder uitwerkten en deze plannen lieten zien in een tentoonstelling. De komende maanden werken Krista en Michiel aan een voorstel voor het kunstwerk èn gaan ze samen met technici aan de slag om ervoor te zorgen dat dit kunstwerk bestand is tegen weer, wind èn kinderhanden. Zodat het nog jaren voor jong en oud te bewonderen zal zijn!

Venrayse favorieten!

Goed Nieuws! De Kiwanis Rooyse Ladies en PLUS Guido van Dijck gaan een kookboek samenstellen. In dit kookboek ‘Venrayse Favorieten’ verschijnen recepten van allerlei aard; een selectie van smakelijke gerechten uit de Venrayse keukens. De opbrengst van dit prachtige initiatief komt ten goede aan het kinderkunstwerk dat Krista Smulders en Michiel Ubels ontwikkelen voor Odapark. Wil je meedoen, een recept insturen, of al een exemplaar van het boek reserveren?

Kijk dan op https://www.kiwanisderooyseladies.nl/lever-je-recept-hier-aan

Vacature bestuurslid Communicatie & Media

Stichting Odapark in Venray zoekt, in verband met vernieuwing,  een bestuurslid voor het aandachtsgebied Media & Communicatie voor twaalf bijeenkomsten per jaar | Vacature voor een Onbezoldigde functie | Sluitingsdatum: 20 december2021.
 
Odapark heeft een unieke positie in het (kunst)landschap, als plek waar kunst en natuur in elkaars directe gezelschap verkeren. Waar bezoekers in alle rust kunnen struinen door tentoonstellingen en dwalen tussen bomen en zandverstuivingen. We zijn vrij toegankelijk, laagdrempelig en werken voornamelijk met jong talent. Met een klein team en de steun van een grote groep vrijwilligers brengen we al 28 jaar een prikkelend programma van tentoonstellingen, talentontwikkeling en kunst- en natuureducatie voor Noord-Limburg en ver daarbuiten

Het Heilig Hart

samenwerking met Luudo Ecoshields en EIKIN

Langs het hoofdpad van het Odapark staat het monumentale Heilig Hart beeld. Het beeld kijkt statig uit over een grasveldje, omringd door een groene haag van Rododendrons. Op oude foto’s staan er rijen bankjes voor het beeld, de leerlingen van het pensionaat kregen hier op mooie dagen les onder de bomen. Door weer en wind is het beeld in de loop van de jaren sterk gaan verweren. Met groene aanslag door regenwater en algen, een proces dat moeilijk te stoppen is. Het Heilig Hart hoort al meer dan honderd jaar bij het Odapark, daar moeten we zuinig op zijn!

Odapark Mondriaan Fonds Binnenland

Borderland Residencies is een Euregionaal netwerk van kunstinstellingen. Het is een gezamenlijk initiatief van kunstenaar recidencies in het Nederlands-Duitse grensgebied van de regio Nederrijn en Limburg. De ligging in de periferie is een kracht: de beschikbare woon- en werkruimte t.o.v. respectievelijk het Ruhrgebied en de Randstad, de hands-on mentaliteit die beide regio’s van oudsher kenmerken, en de hoeveelheid kunstinitiatieven en werkplaatsen bieden een voedingsbodem voor artistieke ontwikkeling en reflectie.
Acht organisaties in deze regio committeren zich aan het initiatief. Respectievelijk Kunstmuseum Bochum, Schloss Ringenberg Hamminkeln, Kulturforum Alte Post Neuss, Kunstgenerator Vierssen, Odapark Venray, Van Bommel Van Dam Venlo, Greylight Projects Heerlen en Internationales Atelierstipendium Mönchengladbach.

Vanuit Nederland nemen Greylight Project in Heerlen en Odapark in Venray deel aan dit programma. Het Borderland programma versterkt de bestaande werkzaamheden van de leden door meerdaagse field trips voor kunstenaars van alle aangesloten residencies, uit ontmoetingen met curatoren en instellingen uit de regio en uit een programma met publieksmomenten, zoals lezingen, presentaties en workshops. Voor de deelnemende kunstenaars biedt het programma kans op het maken van contacten aan beide zijden van de grens, zowel met collega’s als met instellingen. Daarnaast focussen de field trips ook op grotere thema’s die zich in de regio manifesteren zoals energiewinning, landbouwtransitie en vergrijzing.

Greylight Projects in Heerlen en Odapark bieden binnen het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Borderland Residencies twee plekken aan voor kunstenaars uit Nederland om hun praktijk en netwerk uit te diepen. De twee kunstenaars worden uitgenodigd om te reageren op de directe omgeving Limburg en Euregio. Beide residencies hebben een eigen focus binnen de bredere context van de Borderland residency. De residency periode wordt op beide locaties afgesloten met een open studio in het laatste weekend.

De regio Noord Limburg staat anno 2022 in de belangstelling: het heeft een ‘grondstof’ waar we in Nederland dringend om verlegen zitten: ruimte. Die plattelandsruimte wordt gezien als oplossing voor een breed scala aan stedelijke problemen: energietransitie, woningnood, stikstof, veranderend consumentengedrag, arbeidsmigratie, verlies aan biodiversiteit, voedselproductie en afvalstromen. De gedroomde windmolenparken, nieuwbouwwijken, giga-distributiehallen, meanderende rivieren, datacenters, arbeidsmigrantenhotels, nieuwe oer-natuur, voedselbossen, zonneweides, megastallen, tbs-klinieken, asielzoekerscentra en stiltegebieden kunnen de omgeving in de komende decennia onherkenbaar veranderen. De vraag is: beschikken we wel over de ruimte om al deze dromen te realiseren? Deze aanstaande veranderingen in de omgeving zorgen voor hevige reacties en emoties bij inwoners, zowel positief als negatief, met soms diepe scheidslijnen tussen generaties. Odapark wil zich actief mengen in de ontwikkelingen, door naar buiten te treden met (alternatieve) voorstellen waarbij de verbeelding centraal staat. Het gastatelier van Odapark biedt uitzicht op het omliggende park en bosgebied. De residency is in het bijzonder geïnteresseerd in kunstenaars die willen werken aan projecten voor- of met de natuurlijke omgeving en het omliggende landschap, in vorm van installaties, materiaalonderzoek, performances, of audiowandelingen. Naast deelname aan het Borderlands-programma is er voor de resident begeleiding vanuit het artistieke team van Odapark.

Voor wie

Multidisciplinaire beeldend kunstenaars die zich willen verdiepen in hun werk en hun werk zien in de relatie(s) met de omgeving. Kunstenaars die hun praktijk willen delen met andere kunstenaars. Er is geen beperking in het medium, echter de praktijk moet wel passen bij de geboden mogelijkheden.
Voertaal van het Borderland Residencies programma is Engels, op de locaties Greylight en Odapark zowel Nederlands als Engels.

Werkperiode

Er zijn twee werkplekken beschikbaar, één bij Greylight Projects en één bij Odapark, voor de werkperiode van 3 maanden: 1 september 2023 – 30 november 2023.

Deze werkperiode is onder voorbehoud en afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt een bijdrage van €2.000 per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor 1 persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit is automatisch door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen. Indien een duo of samenwerkingsverband voor een gastatelier wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor het gastatelier verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de verblijfskosten voor de andere aanvrager. De huur van de studio/woonruimte, begeleiding en presentatie zijn niet in de bijdrage opgenomen en komen voor rekening van het Mondriaan Fonds.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode is 3 oktober, vóór 17:00 uur. Let op: het is niet mogelijk om voor beide locaties aan te vragen. Geef in je motivatie aan welke van de twee locaties je kiest.

Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg Residency voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds. De selectie wordt gedaan met behulp van een adviescommissie. Op basis van de ingediende documenten draagt de adviescommissie kandidaten voor aan Greylight/Odapark. Zij kiezen de uiteindelijke deelnemers voor de residency.

Selectie

De selectie wordt gedaan met behulp van een adviescommissie. Op basis van de ingediende documenten draagt de adviescommissie kandidaten voor aan Borderland Residencies. Zij kiezen de uiteindelijke deelnemers voor de residency.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

NU TE ZIEN

MORENA BAMBERGER: I STILL BELIEVE

10 december 2023 – 3 maart 2024