Tentoonstellingen

ZOEK OP

Grave Souls & Secrets II

Kiki Lamers & Sofie Muller
25 mei 2014 t/m 07 september 2014

Grave souls secrets ll 1

Kiki Lamers / Sofie Muller / Eveline Vreeburg / Eat it! / Let it Grow!

Verbeelding volgt niet altijd luid en open het pad van Twitter en realityshows, maar vindt haar weg ook nog in persoonlijke sluiproutes van stilte, ernst en afzondering… Grave Souls & Secrets is een bundeling soloprojecten die de grenzen aftast tussen openbaring en beslotenheid, en laat zien hoe kunst het wezen kan vormen van de eenzame maar hoopvolle mens.

Curatoren: Marijke Cieraad & Pascalle Mansvelders

Kiki Lamers (NL, 1964) verwierf internationale bekendheid met haar hyperrealistische kinderportretten in grijstinten. Complexe gezichten van peuters en kleuters op forse doeken, waarbij voor de beschouwer onmiddellijk voelbaar is dat de kunstenaar met diepe en oprechte interesse de binnenwereld van het kind heeft verbeeld. De menselijke woede, maar ook verdriet, bewondering en onbevangenheid. Op het linnen doek heeft Lamers naar eigen zeggen voorlopig de grenzen bereikt. In de afzondering van ateliers is ze een nieuwe weg ingeslagen. Met behulp van specialisten van het Europees Keramisch Centrum in Den Bosch heeft ze gewerkt aan een nieuwe vorm: keramische sculpturen, en daarbij een eigen patina ontwikkeld. De beelden sluiten aan bij haar laatste serie portretten op het doek. De geportretteerden zijn aangeraakt door de buitenwereld, en soms veel meer dan dat. Lamers vervolgt haar weg, in een opvallende radicaal andere techniek maar met precies dezelfde intense voeling voor haar onderwerp de mens.


Grave souls secrets ll 2


Sofie Muller (BE, 1974)maakt universele, psychologische portretten waarvan de kwetsbaarheid een zwaar beroep doet op de empathie van de kijker. De spanning wordt voelbaar. Enkele vragen die bij de kijker om voorrang strijden: is dit een vreemd experiment, een mysterieus onderzoek, een sinistere test? Muller assembleert, vervormt, verbrandt en manipuleert hoofden in diverse uitingsvormen en combineert deze met medische- en laboratoriuminstrumenten. In Grave Souls & Secrets II toont zij enkele van haar personages in gepatineerd brons. In het oog springt haar recente mobielinstallatie Psychonomics, waarin menselijke relaties en maatschappelijke spanningen letterlijk tot leven komen. Alles draait om magnetische aantrekking en afstoting, de verbeelding van menselijke gevoelens. Tegelijkertijd roept het vragen op over de relatie tussen psyché, chemie en fysica. Een thema dat Muller de laatste jaren steeds meer uitdiept, ook in het gebruik van vuur en in haar bijzondere rook-tekeningen, die weer een ander spoor naar menselijk leed zijn.


Grave souls secrets ll 3


Eveline Vreeburg (NL, 1984) debuteerde met Onder pseudoniem en in 2013 verscheen Het grootste geluk. Een geweldige roman, aldus Koen Eykhout – samensteller van literaire projecten voor Odapark – over mensen die het leven niet aankunnen, die verhaalt over kleinburgerlijke lulligheid die zo frontaal in je gezicht geblazen wordt dat ze van de weeromstuit transformeert in wanhoop en zoiets wezenlijks als ‘het menselijk tekort’. In navolging van Shira Keller die het verhaal ‘Jim en ik’ schreef, schrijft Eveline Vreeburg voor de tweede editie van Grave Souls & Secrets, als een literaire equivalent van de beeldende kunst, een verhaal dat aan het publiek wordt aangeboden in de vorm van een gesloten brief. Over de noodzaak van de kunstenaar die volgens Vreeburg voortkomt uit een even romantische als tragische behoefte van een wezen dat zich niet tot de werkelijkheid weet te verhouden omdat hij/zij er nooit zeker van is of die wel bestaat. De brief is te vinden in de foyer van Odapark.

In de tentoonstelling vinden bijzondere educatieve activiteiten plaats voor de jeugd, waarbij ze kunnen kiezen uit het project: Eat it! waarmee kinderen hun zielenroerselen en geheimen kunnen toevertrouwen aan ouwel (eetpapier) om dit vervolgens – alleen of gedeeld en samen – op te eten. Zijn problemen verteerbaar als je ze opeet? En houd je ze tevoren binnen of deel je ze met iemand in vertrouwen? Dagelijkse kinderwerkelijkheid-vragen waarin beeldende kunst best eens een leidraad zou kunnen bieden. En het project: Let it grow!waarmee de jeugd geheimen en problemen waar ze tegenaanlopen in hun leven, kunnen samenvoegen met zaadjes om dan te begraven in het Beeldenbos van Odapark zodat het geheel in de openlucht kan groeien. Groeien is transformeren, tot een plek in de natuur vol prachtige wilde bloemen. Het laat zien hoe, uit iets dat lastig is, of zwaar en erg voelt, met een beetje extra zorg ook best iets moois kan ontstaan. 

NU TE ZIEN

I WANT TO BREAK FREE!

13 november 2022 t/m 26 februari 2023