Tentoonstellingen

ZOEK OP

Copy Art

Woody van Amen / Coen Pausma / Lieve Prins / Mimmo Rotella / Helmut Smits / Sami Trabelsi / Matthijs Vlot
18 maart 2014 t/m 11 mei 2014

copy art 1
Karton Sonate – Lieve Prins & Sami Trabelsi

Kopiëren, knippen en plakken behoren in deze tijd tot de meest favoriete bezigheden. COPY ART is een tentoonstelling van beeldend kunstenaars die hier op een heel eigen manier een vertaling van maken, vaak al veel langer dan het internet bestaat.

In COPY ART presenteert Odapark een diversiteit aan mogelijkheden rond het kopiëren binnen de beeldende kunst. Van kunst die met het kopieerapparaat tot een serie wordt gemaakt tot werk dat vragen stelt over authenticiteit. En van kunst die door technische manipulaties vervormingen oproept tot werk dat de draak steekt met uniciteit.

‘Kopieerkunst’ in de letterlijke betekenis bestaat al sinds de jaren zestig. Kunstenaars ontdekten het kopieerapparaat als een heel mooie machine voor reproductie van kunstwerken, een methode die veel mechanischer oogt dan bijvoorbeeld zeefdrukken. Driedimensionale objecten worden op de glasplaat gelegd en krijgen een intrigerende vervorming.

copy art 2
Hello, Matthijs Vlot

Lieve Prins
In het Theehuis is een presentatie te zien van Lieve Prins, een internationale pionier in de copy art en de kunstzinnige mogelijkheden van het kopieerapparaat. Zij zegt: “Het kopieerapparaat biedt mij een geweldige kans om iets te zeggen over de dingen die belangrijk voor mij zijn: kinderen, liefde en familieleven. Eigenlijk alles waaraan het ontbreekt bij het pragmatische bedrijfsleven en de koele technologie die het kopiëren zo gretig heeft omarmd. ” Prins laat zien dat kopiëren een prachtige en expressieve manier biedt voor een weergave van de werkelijkheid.

De werken die Lieve Prins in Odapark toont zijn gerealiseerd in samenwerking met jonge kunstenaars waaronder Daniel Jimenez van Wageningen, Shakiro Werleman, Ann Dalderop & Ester Schoonhoven. Het meest recente werk Karton Sonate is een co-productie met de jonge Parijse kunstenaar Sami Trabelsi en wordt voor het eerst tentoongesteld.

copy art 3
Not to touch the Earth – Lieve Prins & Shakiro Werleman

Uitwaaiend over Foyer en Projectruimte worden werken gepresenteerd van onder meer Woody van Amen, Coen Pausma, Mimmo Rotella, Helmut Smits en Matthijs Vlot. Die allemaal op een heel eigen en andere manier een link hebben met kopiëren, ‘knippen en plakken’. Kunstenaars lijken soms over sneltoetsen te bezitten die wij niet kennen…

copy art 4
Escape from discovery – Lieve Prins & Daniel Jimenez van Wageningen

 

NU TE ZIENrood blauw rood petralaaper

ZinZin
Petra Laaper en Mat van der Heijden

3 april t/m 12 juni 2022