Tentoonstellingen

ZOEK OP

Le Jugement de Darwin

Tentoonstelling door Les Deux Garçons over daders, slachtoffers en meer.
07 juni april t/m 25 augustus 2019

Het oordeel van Darwin
“Hongerige ijsberen teisteren dorp Nova Zembla”, kopt NRC Handelsblad op 11 februari dit jaar. IJsberen zijn volgens Les Deux Garçons geen daders maar juist het tegenovergestelde. De Odapark-expositie in Venray Le Jugement de Darwin toont slachtoffers – in verstilde afwachting – tot de aarde weer in normale doen terugkeert. De opening, in aanwezigheid van Les Deux Garçons, is zondag 7 april om 15 uur.

Uit particuliere en museale collecties stellen Les Deux Garçons zo’n dertig kunstwerken tentoon in Odapark. Daarnaast zijn er enkele nieuwe werken speciaal voor deze gelegenheid gemaakt.

De solo-presentatie Le jugement de Darwin van Les Deux Garçons in Odapark, waarin kunst en natuur zo bijzonder samenvallen, zet aan tot denken en uit een waarschuwing. Het bekende kunstenaarsduo stelt de toeschouwer aan de kaak. De toeschouwer staat voor de mens die in recordtijd is uitgegroeid tot de meest dominante soort. Met alle gevolgen van dien.

Verstild boetedoen

Les Deux Garçons gunnen dieren de hoofdrol in het verhaal van de wereld en dat van beeldende kunst. Stellen dieren boven mensen uit dank, liefde en respect voor wat zij ons geven.

Maar bovenal is de presentatie een respectvolle buiging ten aanzien van wat gaande is in de wereld. Eentje waarin dieren fluisterend protesteren en verstild boetedoen in een slaap die herinnert aan het sprookje van Doornroosje.

 OdaPark 090519 187

Symbolische tegenstelling

Tegelijkertijd wijst het duo juist op de verbintenis tussen mens en dier, misschien wel de overlapping waarop de titel duidt: het oordeel van Darwin. Menselijke driften zijn dierlijke driften, de mens stamt uit het dierenrijk. Op deze wijze krijgt de setting van de natuur van het park in Odapark een bijzondere lading.

Tegelijk staat Darwin hier voor een symbolische tegenstelling met de Katholieke Kerk en de hele bijbehorende cultuur waarmee beide kunstenaars zijn grootgebracht. Ook in die zin is er lading; in het omringende Venray staan vele kerken die verwijzen naar het Roomse leven. Verwacht van Les Deux Garçons overigens geen keuze tegen het katholieke nest waar ze vandaan komen. Voor of tegen – ze laten het open.

Roel Moonen en Michel Vanderheijden van Tinteren vormen sinds 2000 het kunstenaarsduo Les Deux Garçons. Hun werk is opgenomen in diverse collecties van privéverzamelaars en musea wereldwijd.

Natuurlijke dood

De dieren verkregen voor deze expositie zijn allemaal een natuurlijke dood gestorven, waarvan de meesten in gevangenschap in dierentuinen en reservaten. De exoten daaronder zijn vergezeld van een door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afgegeven verklaring.

OdaPark 090519 160

NU TE ZIENrood blauw rood petralaaper

ZinZin
Petra Laaper en Mat van der Heijden

3 april t/m 12 juni 2022