Tentoonstellingen

ZOEK OP

ZiNZiN

Petra Laaper & Mat van der Heijden
3 april 2022 t/m 12 juni 2022
 
Over de tentoonstelling
‘ZiN is een mooi woord, de Z en de N zijn een variatie op dezelfde beweging. Ook de klank voelt lekker: ZiNNNNN. ZIN gaat natuurlijk over tekst, een rij woorden achter elkaar. Maar ook over er ZiN in hebben, het brengt iets optimistisch. ZiN voelt zonnig. En tegelijkertijd relativeert het alles wat we doen: Wat is de ZiN van ons leven? ZiNZiN. Het voelt prettig om dit woord te verdubbelen. Niet persè vanwege twee kunstenaars, of vanwege twee keer zoveel ZiN erin. ZiNZiN is een nieuw woord, het brengt ritme en verschillende ingangen. ZiNNNZiNNN.’
 
Petra Laaper en Mat van der Heijden werken in ZiNZiN voor het eerst samen. Ze vinden zich in een wederzijdse waardering voor elkaars werk. De schoonheid en troost die er te vinden is in het leven van alledag, komt in deze tentoonstelling tot uiting in een web van woorden en beelden. ZiNZiN gaat over het weghalen van alle franjes, over eenvoud en over dingen opnieuw willen leren. Een tentoonstelling met verstilde poëzie, patronen en gepunnik. En vooruit: ook vol ZiN.
 
Klik hier voor het zaalboekje van de tentoonstelling. 
 
Over de kunstenaars
Petra Laaper (Utrecht, 1968) maakt objecten die een sterke relatie aangaan met het menselijk lichaam. Haar werk functioneert op het niveau van de lichaamstaal en genereert een fysieke ervaring, waarin het beeld geen statisch gegeven is en er een subtiel spel gespeeld wordt met verwachtingen. Ze combineert het maken van textiele sculpturen en installaties met performance art, vastgelegd in fotografie en stop-motion film.
 
Tekst en beeld lopen als een rode draad door het werk van Mat van der Heijden (Panningen, 1964). Hij combineert herkenbare figuren met geometrische patronen en plakt schijnbaar lukraak zijn letters en woorden op zijn tekeningen en schilderijen. Blijf je wat langer in zijn beeldtaal hangen, dan ontwaar je de eigenzinnige wijze waarop hij de wereld om zich heen in lagen ontrafelt en met zeer uiteenlopende materialen vertaald. Eenmaal uitgedaagd versmelten de lagen, imponeert het niet alledaagse materiaalgebruik en groeit zijn taalgebruik naar poëtische bespiegelingen.
 
Praktische informatie
Op zondag 3 april om 14:00u zal de tentoonstelling officieel geopend worden, waarna er om 14:30u en 16:00u een speciale performance plaats zal vinden in het Theehuis. Tussen 13:30 en 18:00u kunt u de tentoonstelling bezoeken en een praatje maken met de kunstenaars.
 
Colofon
Samenstelling 
Petra Laaper, Mat van der Heijden en Joep Vossebeld
Organisatie
Hester van Tongerlo
Grafisch ontwerp
Dongyoung Lee
Met dank aan 
Deze tentoonstelling kwam tot stand dankzij de steun van Mondriaan Fonds, Provincie Limburg, Gemeente Venray en de vrienden en sponsoren van Odapark.
Met speciale dank aan het team en alle vrijwilligers van Odapark.

NU TE ZIEN

on being invisible
Cindy van Woudenberg

26 juni t/m 17 juli 2022

Cindy van Woudenberg in visible 7 2022