Tentoonstellingen

ZOEK OP

Grave Souls & Secrets I

Johan Tahon / Petra Valdimarsdottir / Shira Keller
21 april 2013 t/m 25 augustus 2013

Grave souls secrets l 1


Verbeelding volgt niet altijd luid en open het pad van twitter en realityshows, maar vindt haar weg ook nog in persoonlijke sluiproutes van stilte, ernst en afzondering… Een bundeling soloprojecten die de grenzen aftasten tussen openbaring en beslotenheid, en daarmee laten zien hoe kunst het wezen kan vormen van de hoopvolle maar eenzame mens.

Curatoren: Marijke Cieraad & Pascalle Mansvelders


Grave souls secrets l 2


Johan Tahon (BE, 1965) / Projectruimte: Met zijn beelden trotseert Johan Tahon de wereld en creëert een eigen realiteit waarin hij de ondraaglijke eenzaamheid van de mens verbeeldt. Zijn sculpturen zijn witte wezens, vleugelloze engelen, donkere geesten die een gedaante van gips hebben aangenomen om zo een zichtbare rol in de werkelijkheid te vervullen. De kunstenaar heeft de beelden nodig als een vorm van bescherming, maar uiteindelijk worden ze tot figuurlijke pantsers. Immers wanneer de sculpturen worden uitgezonden in de wereld, blijken Tahons wezens intense uitingen van overgevoeligheid en existentiële angst van de gekwetste ziel, die voor de beschouwer vormen van troost blijken. In de projectruimte van Odapark zijn de beelden te zien zoals ze in het atelier, de gevoelswereld van de kunstenaar, zijn ontstaan. Te ervaren als een cirkelvormige beweging die eenzaamheid een heftige collectieve ervaring maakt.


Grave souls secrets l 3


Petra Valdimarsdóttir (IS, 1987) / Theehuis: Petra Valdimarsdóttir verbindt in haar werk een fascinatie voor isolatie met die voor de openheid van het internet. Haar werk is een antwoord op de informatiestroom van ons tijdperk, waarin begrip en verbondenheid verloren kunnen gaan in de vloed van gegevens. Valdimarsdóttir biedt de beschouwer een nieuwe visie op onbeschermde feiten door ze te isoleren en van vorm te voorzien. Daarmee geeft ze het gezichtsloze een gezicht. Te zien in Odapark is onder meer haar project Come & Go, een wand vol enveloppen met woorden erop. Het zijn de laatste woorden van ter dood veroordeelde Amerikanen. In de enveloppen vindt de bezoeker persoonlijke informatie over de mens die het woord heeft uitgesproken, achterop is de hele laatste zin te lezen. De muur is chronologisch gerangschikt vanaf de eerste executies sinds 1982 en blijft groeien. De kunstenaar brengt daarmee de harde werkelijkheid terug tot essentie, eenvoud en puur gevoel.

Shira Keller (NL, 1985) / Literair Project: Shira Kellers debuutroman M. (2012) vertelt het verhaal van Leah Rosenberg, een veertigjarige beeldhouwster, die voor een tentoonstelling een zelfportret moet maken en door die opdracht met haar verleden wordt geconfronteerd. Koen Eykhout stelt sinds vorig jaar voor Odapark literaire projecten samen in de lijn van het kunstinhoudelijke beleid. In zijn recensie over M. schreef hij: ’Getooid met sprookjesmotieven van een Schone Slaapster die zich prikt en die niet wil ontwaken en met klassieke motieven uit de Metamorfosen van Ovidius. Wat we ons verbeelden bestaat, daarbuiten is geen werkelijkheid, schreef György Konrad. M. is zo’n werkelijkheid, van schrijfster en lezer, een debuut als een zwarte roos, schoonheid die beangstigt.’ Shira Keller schrijft voor Grave Souls & Secrets een nieuw verhaal, als een literaire equivalent van de beeldende kunst, dat aan het publiek wordt aangeboden als een gesloten brief.

Private Poetry / Binnentuin: Private Poetry is een project van het Letterkundig Centrum Limburg, met vormgeving van Daan de Haan (NL, 1981) dat gepresenteerd werd op de Floriade en vanaf nu permanent is opgenomen in de binnentuin van het Beeldenbos van Odapark. In zes eenpersoons wachtposthuisjes biedt het bezoekers de kans om in alle rust en afzondering van de drukke wereld om ons heen poëzie te beluisteren van: Bertus Aafjes, Frans Budé, Emma Crebolder, Cor Deneer, Paul Haimon, Jan Hanlo, Leo Herberghs, Rouke van der Hoek, Sasja Jansen, Pierre Kemp, Wiel Kusters en Miel Vanstreels.

The Secret Gathering / Beeldenbos: In wisselende samenstellingen plaatsen Odapark-curatoren (zelf ook beeldend kunstenaars) onder de naam Nature projecten in het Beeldenbos ter ondersteuning en verklaring van de kunstinhoudelijke principes waar het publiek hier in het bos tegenaan loopt, en die iets verduidelijken over de relatie tussen kunst en natuur hier ter plekke. The Secret Gathering is een project van Marijke Cieraad; een groep kabouters in een geheime kring. Iedereen is op zoek naar een geheim, maar het bos is van de kabouters, die in dit dichte naaldbosje stiekem bij elkaar komen zonder dat wij, mensen, bezoekers, wandelaars dat weten. Maar het liefst weten we elk geheim, dat heeft iedere mens in zich!

NU TE ZIEN

I WANT TO BREAK FREE!

13 november 2022 t/m 26 februari 2023