Tentoonstellingen

ZOEK OP

Art is a Shelter: RUMAH

De kunstenaars in deze expositie hebben allen Molukse of Indische wortels.
8 september 2019 t/m 12 januari 2020

In de expositie ART IS A SHELTER: RUMAH zien we werk van kunstenaars met een vergelijkbare historische achtergrond. De inspiratie is ontleend aan de barakken die in de jaren vijftig in Vlakwater werden geplaatst voor de Molukkers die in Venray terechtkwamen.

Deelnemende kunstenaars:
Sias Fanoembi
Ingrid van der Hoeven
Shelly Lapré
Pieter Latul
Kitty Luhulima
Ben Manusama
Kim Pattiruhu
Rogier Roeters

OdaPark 081019 109

Odapark ligt in dit ‘Vlakwatergebied’ en in ons Beeldenbos vind je hierover ook een kunstwerk van Tanja Ritterbex, We can offer you bananas and hot spices. De kunstenaars in deze expositie hebben allen Molukse of Indische wortels: hun (groot)ouders kwamen in de jaren vijftig naar Nederland. In de veronderstellling daar enkel tijdelijk te verblijven, werden zij in barakken -door heel Nederland verspreid- ondergebracht.

Met een totaal andere culturele achtergrond en identiteit moesten zij een plaats zien te vinden in de Nederlandse samenleving. De oud-militairen of ambtenaren en hun gezinnen waren gevormd door hun koloniale geschiedenis en de veelal strenge (militaire) opvoeding. Juist de huisvesting in barakken -en later homogene wijken mèt daarbij het verlangen terug te keren naar hun vaderland, droegen niet bij aan een harmonieuze integratie.

In RUMAH wordt gezocht naar een antwoord op de vraag of en hoe de achtergrond van deze kunstenaars hun werk heeft beïnvloed.

ART IS A SHELTER is de titel van een reeks thematentoonstellingen die in de loop van de komende jaren in Odapark te zien zullen zijn. In deze exposities zal het begrip schuilplaats vanuit verschillende standpunten onderzocht worden.
Wat is haar functie en wie zijn haar gebruikers? Is het bijvoorbeeld enkel een ruimte om in te schuilen tegen aanvallen van buitenaf of zijn er ook andere redenen om je er terug te trekken? En ook: welke rol speelt kunst hierin? Telkens weer zullen diverse kunstenaars ons met hun werk verrassen en met geheel andere ogen naar dit thema laten kijken.

OdaPark 081019 007

NU TE ZIEN

I WANT TO BREAK FREE!

13 november 2022 t/m 26 februari 2023