Tentoonstellingen

ZOEK OP

Cul-de-sac

Fotografen schetsen portret Limburg
18 november 2016 t/m 28 februari 2016

Cul de sac


CUL-DE-SAC is de meest Limburgse tentoonstelling uit de geschiedenis van Odapark. Met een totale focus op de zuidelijkste provincie van Nederland. Zes fotografen schetsen een beeld van mensen die in Limburg wonen. Een tentoonstelling die het portret centraal stelt, als een autonome kracht ook, los van de context.

CUL-DE-SAC presenteert ook een aantal bijzondere projecten die cultuur, publiek, fotografie en de mens in het Limburgse in zichzelf verenigen. De zes fotografen binnen deze tentoonstelling zijn Edith Eussen, Romy Finke, Franco Gori, Arie Kievit, Maarten Kuypers en Jacques Peeters. Zij laten allemaal mensen zien die aan Limburg zijn verbonden.


Meer dan van A naar B
Zo ontstaat een intrigerend perspectief op een provincie die zich op de kaart toont als en de bodem van een zak, een ronde vorm, het eind van wegen, oftewel een CUL-DE-SAC.
Odapark-curator Pascalle Mansvelders legt uit: “In essentie worden deze straten gecreëerd wanneer rust wenselijk is. Het zijn gewilde plekken om te wonen, er is meer groen, het leven is er aangenamer en langzamer. Het zijn plekken die zeggen dat het leven niet enkel draait om ergens te komen, dat er meer is dan de lijn van A naar B. Ze onthaasten.”

Maar het is meer dan dat. Pascalle Mansvelders “Juist de CUL-DE-SAC geeft richting, biedt doorsteekjes, alle kanten op naar elders en terug, immers het is de oorsprong van elke rotonde. Boven alles maakt een CUL-DE-SAC het mogelijk om te keren, ten alle tijden.”


Zes projecten
Naast de expositie van 65 foto’s allemaal in Limburg gemaakt zijn er vier projecten verbonden aan CUL-DE-SAC. Zo worden alle bezoekers van de expositie – als ze toestemming geven – gefotografeerd. De foto’s komen aan een muur in Odapark. Zo ontstaat ook een dynamisch beeld van het publiek van Odapark.

Verder laat Wiek Lenssen zijn documentaire zien over inwoners van de Peel, zoals die in de jaren zestig en zeventig in het natuurgebied woonden. De documentaire is gebaseerd op foto’s van Jacques Peeters; de foto’s zelf zijn ook onderdeel van deze tentoonstelling.

Ook is er binnen CUL-DE-SAC plek voor de rubriek ‘Ook dit is’ van Dagblad de Limburger waar de afgelopen jaren veel Noord-Limburgers hebben verteld over hun onbekende passies.

Voor het Kunstlab is een programma opgezet waarbij scholieren onder deskundige begeleiding een portret maken van de Heilige Oda, een historisch personage dat lang geleden door Limburg zou zijn getrokken. En nog veel meer.

 

NU TE ZIEN

I WANT TO BREAK FREE!

13 november 2022 t/m 26 februari 2023