Irène Prinsen

Irène Prinsen: ”Ik snijd tekeningen uit platen staal. Door deze tekeningen weer terug te plaatsen in stalen platen ontstaan driedimensionale vrijstaande vormen. Die vormen zijn als droombeelden omdat daarop, afhankelijk van het moment van de dag en van zon en wolken, licht en schaduw spelen. Het werk krijgt daarmee een illusie van lichtheid en beweeglijkheid, die in strijd lijkt met de zwaarte van het gekozen materiaal”.
De schilderijen, tekeningen, beelden en installaties van Irène Prinsen weerspiegelen klassieke en christelijke mythen. Er wordt een wereld opgeroepen die niet bevolkt wordt door gewone mensen maar door (half)goden, centauren, nimfen, saters, engelen, natuurgeesten en andere buitengewone gestalten.

Work 1 Image
  • Adam en Eve
  • Op de voor Irène bekende manier heeft Prinsen als het ware, met snijbrander, Adam en Eva geschilderd in het cortenstaal. Aan de ene zijde zijn Adam en Eva zichtbaar, aan de andere zijde een soort oerappel of oerei met slang. Eva is zo uitgesneden, dat je het gezicht van Adam er naar ziet kijken. Door de verschillende lichtinvallen, weersomstandigheden en de seizoensinvloeden is ook dit werk steeds in beweging. Een visueel schouwspel.

Work 2 Image
  • Octogoon: Guernica ontmoet Minotauromachia
  • Octogoon (achthoek) is een hommage aan Picasso in geënsceneerde ontmoeting in ruimte en licht tussen het schilderij Guernica en de ets Minotauromachia. Guernica, een klein Spaans dorpje dat met hulp van Duitsland tijdens de Spaanse burgeroorlog van 1938, volledig zinloos, werd verwoest. Deze gebeurtenis maakte veel indruk op Picasso en inspireerde hem -vooral als protest- tot het maken van een schilderij, genaamd Guemica. De Minotaurus (half mens, half stier) uit de Griekse mythologie, was een wezen waaraan regelmatig offers werden gebracht op last van de koning Minos, bestaande uit 7 jonge mannen en 7 maagden. Ook dit was volkomen zinloos. Sinds 2002 in Odapark. 

Work 3 Image
  • Ganymedes
  • Een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was de zoon van de Trojaanse koning Tros en de mooiste jongen op aarde. Oppergod Zeus wilde hem in de godenhemel, en veranderde zichzelf in een adelaar. In die gedaante roofde hij hem. Dit is door Irene Prinsen afgebeeld. Ganymedes werd vervolgens de wijnschenker van de goden.

Work 4 Image
  • Shôki
  • Een staalsoort die door weersinvloeden haar mooie conserverende roestbruine kleur verkrijgt. Prinsen werkt in staal waar zij met een snijbrander figuren in en uit snijdt. Haar manier van werken kun je omschrijven als driedemensionaal schilderen in staal. De snijbrander wordt als het ware haar penseel. Een magisch instrument dat massa en volume verandert in lichtvorm en luchtig lijnenspel. Hierdoor ontstaat een bijzonder effect door lichtinval en schaduwwerking. Zo vertellen materie en licht ieder hun eigen verhaal en onstaat een dubbelsculptuur. Shôki is een gestalte uit de Japanse mythologie. Met zijn zwaard jaagt hij op duivels en demonen, die hij onschadelijk maakt. Geplaatst in 2002.

  • Zie meer

NU TE ZIEN

I WANT TO BREAK FREE!

13 november 2022 t/m 26 februari 2023