Tanja Ritterbex

Extravagant is waarschijnlijk het woord dat het meest wordt gebruikt om Tanja Ritterbex (1985, NL) te typeren. Ze wordt wel de Lady Gaga van de kunst genoemd: Glamorous in haar verschijning en uitbundig in haar werk. Ritterbex neemt de (online) cultuur met een flinke dosis humor en zelfreflectie onder de loep. Onderwerp van haar kleurrijke en expressieve schilder- en videokunst is vaak haar eigen lichaam en leven, waarmee het werk tot nadenken stemt over wie wij zijn en wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen. Odapark heeft een aantal vroege werken van Tanja Ritterbex in haar collectie, uit het begin van haar carrière. 

Work 1 Image
  • Red De Heilige Kabouter
  • Een vrolijk gestemde kabouter bungelt zwierig over een tak bovenin een boom. In zijn hand heeft hij een verkleinde replica van zichzelf. Hij toont zich aan ons, in zijn kleinste, meest kwetsbare staat. Daarmee wil hij de kabouter waarin we vroeger geloofden aan ons terug geven. De titel ´Red de heilige kabouter´ is een oproep om de wereld, al is het maar voor de duur van een boswandeling, te beleven als een sprookje.

  • Zie meer
Work 2 Image
  • Dame in Badpak
  • Dit kleine frêle vrouwtje, ze zet haar hakken in het zand. Haar blik zegt: 'kom maar op, ik weet wie ik ben, waar ik sta, wat ik kan, hoe mooi ik ben'. Het leven is geen sprookje, maar je kunt er wel een sprookje van maken. Nogal overdreven franjes heeft ze als versierselen. De strik aan haar badpak is zó groot, dat je je afvraagt of het wel een versiering is, het zou ook wel eens een verkapte vorm van een ingebouwde reddingsboei kunnen zijn. Een beveiliging om maar niet te zinken. Hoe dapper je ook bent, we hebben allemaal wel eens een reddingsboei nodig.  

Work 3 Image
  • Animal-Human-Vegetal
  • De afbeelding is te zien in één van de drie 'kapelletjes' op het grasveld in het park. Dit werk was onderdeel van de expositie Wonder Woman. 

NU TE ZIEN

I WANT TO BREAK FREE!

13 november 2022 t/m 26 februari 2023