Odapark

“Leg je vinger op de wond, en druk goed hard. Spit de onderwerpen uit waarover niemand wil horen. Laat de achterkant zien van de façade…want kunst staat niet los van de wereld waarin we leven, het is enkel een poging die wereld beter te begrijpen via de omweg van de verbeelding…”. 
Michel Houellebecq

Odapark is een ambitieus en eigenzinnig centrum voor nationale en internationale vernieuwende hedendaagse beeldende kunst, in de vorm van een presentatie-instelling. Het bestaat uit een permanent te bezoeken 19 ha groot, beschermd, landschapspark met een Beeldenbos met beelden van (inter)nationale kunstenaars. Het totaalcomplex is een bosrijk stiltegebied tussen verstedelijkte gebieden in het noorden van de provincie Limburg. In het midden ervan is het Odapaviljoen gelegen, waar hedendaagse beeldende kunst in wisselende tentoonstellingen gratis wordt getoond voor het publiek.

In het hart van het bospark, tussen oude bomen en lanen, ligt het Odapaviljoen, waarin wisselende tentoonstellingen worden georganiseerd waarin hedendaagse kunst centraal staat. In het Odapaviljoen bevindt zich het oorspronkelijke Theehuis, waar naast tentoonstellingen, ook lezingen en concerten worden georganiseerd om plaats te bieden aan andere kunstuitingen als literatuur en muziek. Aan het Theehuis grenst een Foyer, die als basis dienst voor het Oda-Cafe en in Odapark georganiseerde evenementen, en een lager gelegen Projectruimte. In 2016 is het complex uitgebreid met een extra vleugel in de vorm van een ruimte voor kunsteducatie en talentonwikkeling, Kunstlab genaamd.

Naast een regulier tentoonstellingsprogramma organiseert Odapark met regelmaat multidisciplinaire kunstmanifestaties met een leidend en hedendaags thema. Deze thema’s zijn in de meeste gevallen gerelateerd aan de locaties waar de manifestaties plaatsvinden of leggen een verbinding met de vaak beladen betekenis van de betreffende locaties zoals die door functie, gebruik en cultuur in het verleden voor de dag van vandaag is ontstaan. Odapark ziet het als een manier om met hedendaagse kunst de wereld om ons heen te kunnen verbeelden. Binnen de programmering van deze manifestaties is er altijd plaats voor dwarsverbanden met andere kunstvormen, bovendien omvatten ze altijd samenwerking met meerdere culturele organisaties uit de Euregio. Deze vinden plaats in Odapark Venray of onder de noemer Oda Elders.

Odapark draagt de idee uit dat kunst ‘voor en van iedereen’ moet kunnen zijn en is in die lijn gratis toegankelijk.