Het Heilig Hart

samenwerking met Luudo Ecoshields en EIKIN

Langs het hoofdpad van het Odapark staat het monumentale Heilig Hart beeld. Het beeld kijkt statig uit over een grasveldje, omringd door een groene haag van Rododendrons. Op oude foto’s staan er rijen bankjes voor het beeld, de leerlingen van het pensionaat kregen hier op mooie dagen les onder de bomen. Door weer en wind is het beeld in de loop van de jaren sterk gaan verweren. Met groene aanslag door regenwater en algen, een proces dat moeilijk te stoppen is. Het Heilig Hart hoort al meer dan honderd jaar bij het Odapark, daar moeten we zuinig op zijn!

We zijn daarom bijzonder blij met de hulp van twee vakkundige ondernemingen, luudo eco shields uit Venray en EIKIN uit Niederkassel. Zij hebben het beeld onlangs schoongemaakt en duurzaam behandeld met een nieuw milieuvriendelijk procedé. Beide ondernemingen zijn gespecialiseerd in duurzame beschermingen van oppervlaktes, zoals steen, metaal en kunststof.

Eerst werden algen en mos van de steen verwijderd door een zachte en niet destructieve reiniging met droogijs, zodat het beeld zijn oorspronkelijke, frisse uiterlijk terugkreeg. Ze lieten bewust sporen na van eerdere restauraties. Na reiniging is er een speciale, transparante en milieuvriendelijke nano beschermlaag aangebracht. Deze laag voorkomt het binnendringen van vocht en onzuiverheden in het beeld zonder dat de steen visueel wordt veranderd of beschadigd. Een methode die ook wordt toegepast op bedreigde vondsten uit archeologische opgravingen, maar ook kan worden gebruikt om gevels, monumenten,  auto’s, boten en zelfs zachte materialen als textiel,  stoffen en interieurtoepassingen te beschermen. Het grote voordeel voor het Odapark is dat het beeld door de beschermlaag minder vaak gereinigd moet worden. De coating blijft 8-12 jaar actief, waardoor er minder onderhoudskosten zijn en er minder risico is op beschadigingen.

We danken Ludo Gommans van luudo eco shields en Yavuz Melek van EIKIN voor hun belangeloze en deskundige medewerking. Dankzij hen kan dit stukje Venrayse historie weer jaren mee!

Voor meer info over het procedé zie Luudo Eco Shields en EIKIN

NU TE ZIEN

I WANT TO BREAK FREE!

13 november 2022 t/m 26 februari 2023