Vacature: curator 20 uur p/w

Odapark is per direct op zoek naar een curator m/v voor 20 uur per week op basis van een overeenkomst van opdracht.

Werkzaamheden die je verricht

Als curator draag jij bij aan de publieksfunctie van Odapark door het organiseren van tentoonstellingen en manifestaties. In je werk houd je rekening met de visie van Odapark, maar ook met de eisen en voorwaarden, die de provincie en de gemeente ons stellen, in verband  met de cultuurplanstatus die Odapark heeft. In dat kader onderhoud je een actief netwerk en functioneer je als liaison tussen stakeholders en het bestuur en draag je ook de verantwoordelijkheid voor het aanleveren van jaar- en verantwoordingsrapportages, samen met het bestuur.

De kern van je werk is het organiseren van 3 tot 4 tentoonstellingen per jaar. Je bereidt ze voor, je formuleert (transhistorische) verhaallijnen;  maakt een selectie voor bruikleenlijsten etc. Je beheerst ook de kunst van het schrijven en weet (over de exposities) aansprekende lezingen te geven. Je beheert de vaste kunstcollectie en de bruikleenbeelden in het Beeldenbos. Daarnaast draag je zorg voor de verdere ontwikkeling van het Beeldenbos.

Je bent alert op (subsidie)kansen die zich voordoen. Je bepaalt het (artistieke) beleid en de richting van Odapark, rekening houdende met de missie en het beleid van Odapark.

Je geeft artistiek, inhoudelijk en operationeel leiding aan een team van 4 professionals en werkt daarbij samen met een groep vrijwilligers die Odapark dragen. De professionals hebben elk hun eigen expertise en verantwoordelijkheden. Ze ondersteunen je daar waar dat nodig is. Daartoe werken wij met een ‘jaarplan’, waarin is opgenomen welke activiteiten plaats gaan vinden en waarbij de inzet van mensen en geld is omschreven.

Ook de vrijwilligers ondersteunen je, zoals de gastdames en  -heren die de bezoekers welkom heten, een team ‘techniek en logistiek’ die je ondersteunen bij de inrichting van een tentoonstelling of het Beeldenbos. Verder is er een werkgroep communicatie, een archiefgroep en een groep rondleiders. Odapark biedt ook ruimte aan een horeca-ondernemer voor het organiseren van (gepaste) evenementen zoals bruiloften en bedrijfsontvangsten. Je onderkent de kansen die het werken met een horeca-ondernemer biedt.

Daarnaast ben je de ‘Linking Pin’ tussen team en het bestuur.

Functie-eisen:
> Academisch denk- en werkniveau
> Afgeronde master (bijvoorbeeld kunstgeschiedenis, moderne of hedendaagse beeldende kunst) in een relevant vakgebied, gelieerd aan kunst en cultuur.
> Aantoonbare kennis op het gebied van hedendaagse (beeldende) kunst;
> Ervaring met het bedenken en in teamverband realiseren van (museale) tentoonstellingen;
> Een relevant netwerk of de capaciteit om zo een netwerk in korte tijd op te bouwen c.q. verder uit te breiden;
> Flexibel;
> Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden, in woord en schrift, in het Nederlands en bij voorkeur ook het Duits en Engels.
> Aantoonbare werkervaring is een grote pre, maar indien jij de (net) afgestuurde jonge ambitieuze curator bent, die denkt het te kunnen maken:

Competenties:
> Je volgt en bent zeer geïnteresseerd in de actuele ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse beeldende kunst en je bent in staat om hier ook voor een breder publiek gepassioneerd, deskundig, toegankelijk en gericht over te communiceren;
> Je bent van nature nieuwsgierig aangelegd
> Je hebt een duidelijke eigen mening;
> Je bent in staat om een (culturele) visie te bepalen voor Odapark;
> Je bent een teamspeler;
> Je bent in staat om professionele (inter)nationale contacten te leggen en te onderhouden;
> Je bent in staat om mensen in jouw omgeving te informeren, te  inspireren, te enthousiasmeren, en te imponeren;
> Je bent een organisatietalent, hebt sterke communicatieve en leidinggevende vaardigheden en een goed sociaal inlevingsvermogen;
> Je hebt een creatieve instelling, je bent “hands on” en steekt dus ook de handen uit de mouwen bij de inrichtingen van tentoonstellingen en manifestaties.
> Je geniet van het samenwerken met professionals en vrijwilligers en je hebt humor.

Wat bieden wij jou:

Wij bieden jou voor 20 uur per week de kans om aan de slag te gaan bij een van de meest bijzondere organisaties op het gebied van beeldende kunst in het zuiden van het land. Je werkt op basis van een overeenkomst van opdracht, waarbij de vergoeding afhankelijk is van kennis, kunde en ervaring.

Solliciteren

Odapark is een plek waar iedereen zich welkom moet voelen; zij die Odapark bezoeken en zij die er (voor) werken. Bij invulling van de vacatures trachten wij rekening te houden met diversiteit en inclusiviteit.

Heb je naar aanleiding van deze vacature interesse, stuur dan je sollicitatiebrief, naar patrickvanderbroeck@gmail.com

Voeg daarbij ook:
> Je motivatie
> Een visie voor de doorontwikkeling van Odapark
> Voor zover aan de orde: een portfolio van je werk
> Voor zover aan de orde: twee voorbeelden van publicaties over tentoonstellingen

Voor meer informatie kun je onze website bezoeken www.odapark.nl of contact opnemen met Patrick van der Broeck (voorzitter van het bestuur van Odapark) patrickvanderbroeck@gmail.com +31651603657

 

De sollicitatiegesprekken vinden plaats op zaterdag 21 december. Eventuele vervolggesprekken vinden plaats in de periode daarna, tot 31 december.

 

Aanvang werkzaamheden: per direct.