HOMO EX MACHINA

Mathieu Klomp

t/m

Homo ex Machina van Mathieu Klomp is de nieuwe tentoonstelling van Odapark in Venray. Ze bestaat uit kunstwerken waarin de mensfiguur centraal staat. Ter plekke zal één monumentaal werk worden gemaakt; dat zal eind mei klaar zijn. Het publiek kan de totstandkoming ervan op de voet volgen, van week tot week.

Homo ex Machina, Mathieu Klomp, 12 maart – 28 mei.

Mathieu Klomp uit Leusden is volgens de curatoren van Odapark één van de beloften onder de Nederlandse kunstenaars. Odapark-curator Marijke Cieraad: “Zijn werk focust zich in essentie op het vervreemdende effect van een verhaal dat er niet is. Door de context absurd te maken, stelt hij, vraag je je af wat er aan de hand is, je weet het niet.”
De solotentoonstelling Homo ex Machina bestaat uit een van zijn eerste werken – Dubius. Plus het grote werk Krijger, dat is opgebouwd uit ruim tien mensfiguren. Een werk van datzelfde formaat ontstaat terplekke in Odapark. De finisage is op de laatste dag van de expositie, 28 mei. Dan zal Homo ex Machina helemaal compleet zijn. Tot die tijd verblijft Mathieu Klomp als artist in residence in Odapark. Publiek kan hem er aan het werk zien gedurende de openingstijden.

LEER BIJZONDERE TECHNIEK BEELDHOUWEN
Kunstenaar Mathieu Klomp heeft zelf een bijzondere techniek ontwikkeld. Met een föhn en trekplastic beeldhouwt hij zijn mensfiguren. Tijdens een speciale Odapark-workshop maken deelnemers zich deze techniek eigen. En leren hoe die techniek te gebruiken als een expressiemiddel. Dat gebeurt onder leiding van Mathieu Klomp zelf en museumdocent Roel Sanders. Geschikt voor zowel jong als oud.
Diverse scholen uit de regio hebben zich hiervoor al aangemeld. De resultaten van de scholieren zullen te zien zijn in Odapark.
Wie wil aansluiten kan zich aanmelden bij educatie@odapark.nl. Dat kan per groep maar ook individueel. Individueel kan deze workshop niet gevolgd worden, alleen in groepsverband.
OVER MATHIEU’S WERKEN
Dubius, te zien in Odapark, is een van de eerste, grotere werken uit oeuvre van Mathieu Klomp. Uit 2011. Het enige grote werk niet van plastic gemaakt, maar van papier-maché en acrylaat-kit. Desondanks herken je hier al het latere handschrift van de kunstenaar. Dubius is niet eerder in een museum geëxposeerd.
Krijger werd eerder door Odapark tentoongesteld in de Mariakapel van Holthees. Mathieu speelt in dit werk met de verschillen tussen groepen en wat dat met de toeschouwer doet. Je kunt er om heenlopen en je er zelfs in begeven; door de verschillende invalshoeken verandert de compositie. “Het blijft een puzzel. Dat vind ik interessant,” aldus Mathieu.
Over het nieuwe werk van Mathieu Klomp, als onderdeel van Homo ex Machina, gaan we de komende maanden meer horen. En zien. In Odapark.