Historie

Een plek met een ziel

Het gebied waarin Odapark ligt, heette voorheen ‘Reyndersbos’ en werd in de volksmond ‘Notarisberg’ genoemd. Eind 19e eeuw werd het aangekocht door Zusters Ursulinen die een klooster met pensionaat beheerden dat verbonden was aan meisjesgymnasium Jerusalem in het centrum van Venray. Zij zagen de berg als een mooie plek voor de jonge meisjes die hier “zouden kunnen stoeien en lawaaien, zoveel zij wilden“, aldus de nonnen. Zo ontstonden een park met een heuvelachtig karakter, een bos met dennen, struiken en uitheemse boomsoorten, een speelweide en talloze prieeltjes én een Theehuis gelegen op een berg van waaruit de meisjes, goed, in het blikveld van de zusters, in de gaten gehouden konden worden.

odapark vroeger1  odapark vroeger2

In 1981 kocht de gemeente Venray het park, dat nogal onderhevig was aan verval, van de Zusters Ursulinen waarmee het toegankelijk werd gemaakt voor de hele Venrayse bevolking. Stichting Venrayse Kunstkring zag het als een perfecte locatie voor haar buitenmanifestaties en in 1992 werd het ondergebracht in Stichting Odapark. Aansluitend werd het Theehuis gerenoveerd en in 1999 uitgebreid met een nieuwe projectruimte voor tentoonstellingen en een foyer.
In 2016 vond nogmaals een uitbreiding plaats, en is het paviljoen aangevuld met een ruimte voor kunsteducatie en talentontwikkeling, Kunstlab genoemd. Met het paviljoen als uitvalsbasis organiseert Odapark, groots uitgedragen tentoonstellingen en kunstmanifestaties waarin aan de hand van een bepaalde thematiek internationale kunstenaars in staat worden gesteld met hun werk een visie te geven op de wereld om ons heen.

Odapark toont het vermogen van kunst en kunstenaars, zich belangrijke eigen én wereldse zaken in de geest als reëel voor te stellen. Zoals ook een legende, als die van de heilige Oda, het hele complexe aan voorstellingen uitdraagt in een vaag omlijnd maar toch karakteristiek beeld.

Bekijk ook