Kunstwerken in ECCE HOMO ERECTUS zwart geverfd

Op 13 april 2016 hebben de curatoren van Odapark, de kunstwerkserie The Untouchables van de Argentijnse kunstenaar Erik Ravelo – te zien in de huidige tentoonstelling ECCE HOMO ERECTUS – over laten schilderen met zwarte lak. De kunstenaar vreesde juridische problemen als de werken tentoongesteld bleven.

De kunstwerken komen op voor kinderen. Ze zijn onderdeel van een voormalige campagne van kledingmerk Benetton, en hebben wereldwijd al voor de nodige ophef gezorgd. De kunstenaar gaf eerder toestemming voor vertoning van de werken in Odapark onder zijn eigen naam, maar nadat bleek dat hij er juridische problemen mee ging krijgen wilde hij de werken laten verwijderen.

Daarop hebben de curatoren de werken zwart laten verven. Zo blijven ze onderdeel van de tentoonstelling, de zwarte toplaag vormt zelfs een extra bescherming voor de kinderen.
De tentoonstelling ECCE HOMO ERECTUS (Zie de rechtopgaande mens) laat zien hoe moeilijk het soms kan zijn om in deze wereld overeind te blijven.

Als kunstinstituut brengen we vanzelfsprekend begrip op voor kunstenaars die het zwaar hebben, doet er niet toe welke vorm van zwaarte dat is, we leven en werken mee.

De werken zijn nog wel te zien op informatieschermen in Odapark en zijn ook gewoon te vinden op het wereldwijde web.