Cursus kunstgeschiedenis

De twintigste eeuw

In de 20e eeuw volgen de verschillende kunststromingen elkaar snel op. Ze zijn niet los te zien van de historische context. Zo reageren de Duitse expressionisten aan het begin van de 20 eeuw op het in hun ogen verstikkende, burgerlijke klimaat en maken de kunstenaars van Dada korte metten met de artistieke tradities van vóór de Eerste Wereldoorlog.

Door de Tweede Wereldoorlog wordt de rol van Parijs als ‘artistiek centrum van de wereld’ overgenomen door New York: Amerikaanse kunstenaars slaan nieuwe, revolutionaire wegen in, zoals Jackson Pollock (zijn drippings zijn wereldberoemd) of Andy Warhol (zijn Brillo-boxes werden ooit door de douane in beslag genomen omdat men dacht dat het om reclamemateriaal ging!).

Nieuwe kunstvormen worden ontwikkeld: de performance (Yoko Ono shockeerde in 1964 met haar Cut Piece; Joseph Beuys liet zich 24 uur opsluiten met een coyote), land art, conceptuele kunst, videokunst!

In tien bijeenkomsten zullen we aan de hand van powerpoints een verrassende reis maken langs de meest opvallende werken uit de recente kunstgeschiedenis .

Deze cursus sluit aan op de Basiscursus II, maar is ook onafhankelijk daarvan te volgen.

 

Start: 1 oktober 2020

10 bijeenkomsten op donderdagochtend, van 10.00 tot 12.00 uur

Plaats: Venray, het Theehuis in Odapark

Prijs: € 195,00

 

meer informatie en inschrijven via de website van Cursus en Training Noord-Limburg:

https://cursusentraining.org/kunstgeschiedenis/