Mansvelders, Pascalle

Seat Of Wisdom

31bfb4a780de56fe3b5a2f5ee1b1ee48

Pascalle Mansvelders NL 1963  Seat Of Wisdom [2010]  Beeldenbos 2011

Please be seated, staat te lezen bij de Zetel Der Wijsheid, een rondreizende sculptuur van kunsthistorica en beeldend kunstenaar Pascalle Mansvelders, die als vaste thuisbasis doorgaans aan te treffen is in een ruïne van een voormalig kloostertuin-paviljoentje, in het Beeldenbos van Odapark. 

De ‘Zetel Der Wijsheid’ van Pascalle Mansvelders is een drie meter hoge, zittende zwarte Maria, gemaakt van polyetheen. Deze sculptuur is een variatie op het thema van de ‘Sedes Sapientiae’, in de kunstgeschiedenis in gebruik sinds de vroegchristelijke tijd, waarbij Maria wordt voorgesteld met het kind Jezus zittend op haar schoot. Jezus symboliseert  de wijsheid, zijn moeder de troon waarop hij zit.

Maar in deze sculptuur is het kind Jezus weggelaten, Maria blijft als stoel alleen over. Ze is een lege schoot waarin iedereen van het publiek verzocht wordt plaats te nemen, om zich even Jezus te voelen. Je kunt in het beeld zitten, liggen, lezen, bidden, vloeken, slapen, huilen, wat dan ook… Het werk verandert  – van een gebedsstoel tot een piëta – afhankelijk van de pose of positie van degene die erin plaatsneemt. Het kunstwerk is niet compleet zonder iemand van het publiek in de schoot en, aldus de kunstenaar, ook dan pas helemaal ‘af’.

IMG_2183

De Zetel der Wijsheid is wel eens op tournee. Steeds weer keert het beeld terug in Odapark in Venray. Maar gezien de tour die het beeld door het land maakt kan het dus voorkomen dat bezoekers van Odapark het niet op de plek aantreffen. Wie zelf filmpjes of foto’s maakt van De Zetel der Wijsheid met daarin mensen die daarmee het kunstwerk voltooien, wordt uitgenodigd dit materiaal in te sturen via: info@odapark.nl als bijdrage aan het project en voor plaatsing op deze website.

De Zetel Der Wijsheid ‘on tour’ locaties: Maastricht, de Timmerfabriek / Centre Ceramique en Theater aan het Vrijthof, Musica Sacra Maastricht / Amnesty International / Floriade Vriendendag en Zomerparkfeest Venlo / Dutch Design Week Eindhoven / Cultuurwerf de Willem3 Vlissingen / Paradiso Amsterdam /  Sint Petrus Banden Kerk Venray, MINDMAP / Odapark LIKE A VIRGIN, Maria als Wonder Woman