Keunig, Fardou

Ritos Sagrados

Fardou Keunig NL 1984  Ritos Sagrados [2011]  Beeldenbos 2011

Ritos Sagrados (heilige riten) is een hut van houtresten en golfplaten waar de levensgrote sculptuur Rita woont. Binnen hangt een vervreemdende doch knusse sfeer en zijn verschillende culturen met elkaar vermengd.

Ritos Sagrados
De vrouwenfiguur in het hutje Ritos Sagrados is geïnspireerd op voodoopriesteressen  uit Salvador de Bahia in Brazilië. Deze stad wordt gezien als het centrum van de religieuze beweging Candomblé die ontstond in de tijd van de slavernij. Candomblé kent elementen uit het katholieke geloof, maar doet bijvoorbeeld ook aan voorouderverering zoals we dat kennen van traditionele Afrikaanse religies. Het belangrijkste kenmerk van de religieuze stroming is het geloof in een andere, parallelle wereld van geesten. In een ceremonie van muziek, zang en offerandes wordt één van de aanwezigen bezeten door een specifieke voorouder of machtige godheid.

ff2393a4dd43540222e4f6bb39eeb625

In Ritos Sagrados bereidt Rita een ceremoniële maaltijd die de geesten gunstig moet stemmen. In de kast staan potjes met kleine ‘shrunken heads’, geïnspireerd op de geprepareerde ingedroogde hoofdhuid, die sommige koppensnellende volken in Ecuador en Peru gebruiken als trofee of voor rituelen en handel. Het prepareren van een ‘verschrompeld hoofd’ had oorspronkelijk een religieuze betekenis: het zou ervoor zorgen dat de energie van de vijand gebundeld werd en de overwinnaar kon dienen.

c396607f46c01ee2907d6ed2b95ef27b