Doyle & Mallinson

Return To The Black Forrest Ghetto

Doyle & Mallinson GB 1968 & 1970  Return To The Black Forrest Ghetto [2008] Beeldenbos 2010

Centraal in de sculpturengroep staat het Hitler House. Alles draait om de kitscherige zware Duitse gutstechniek zoals die traditioneel in Duitsland wordt toegepast. Hitler House  lijkt wel een speelhuis voor kinderen, een boomhut misschien die in dit bos naar beneden is gekomen. Te zwaar waarschijnlijk. Je moet er niet aan denken, aan kinderen die spelen in Hitlers hoofd, eng en lachwekkend tegelijkertijd. Een schedel, met luiken als ogen, de pupillen gevormd door hartjes. De snor boven de tanden in een grimas, Hitler in Charlie Chaplin’s beroemde filmparodie. Humor en beklemming in elkaar vervlochten.

2fa91b3dfdaa3823f7b7c49c9c56c86a

Huizen hebben gezichten, stellen Doyle & Mallinson. Door een berekeningsfoutje in het maakproces werd het dak van het huis dat je hier ziet, té groot. “Het is net een Hitlerhuis”, zei de een lachend, “met dat haar zo, als een afdak, een potkapsel”. Geen beter voorbeeld voor de werkwijze, de interpretatie daarvan, de fantasie en de manier van denken van deze kunstenaars..

Tijdens een van de projecten die de kunstenaars deden in Venray, kochten ze in een tweedehandswinkeltje een uit hout gesneden poppetje, dat ze uitvergrootten tot deze, zittende vrouwenfiguur, stoïcijns, stijf, ongebogen als de lijnen waaruit is ze opgebouwd. “We dopen haar Frau Brown”, zei de een, “ze past bij de Hilter figuur”, en ze plaatsten haar, ondersteboven, vastgebonden in een boom in dit bos.

En dan, de verwijzing naar de getto in de titel, ‘Terugkeer naar het Zwarte Woud Getto’. Alsof in een bos een deel bewoont is (gedwongen door overheid of omstandigheden) door minderheidsgroeperingen.

De vlaggetjes die normaalgesproken zo gezellig bij ons thuis, binnen worden opgehangen bij een feestelijke gelegenheid, hangen hier stijfjes buiten tussen de bomen. Ze zijn log, geven niet mee. Ze verwijzen niet, mee wapperend, naar feest en vrolijkheid, maar naar een afbakening van een deel binnen een deel, een getto binnen een bos, een donkerte binnen humor.

2bd656040081a5846e99fb37538cfa71