Nature

Hello, I'm Nature And I Do The Same Each Year

Nature NL 2011  Hello, I’m Nature And I Do The Same Each Year [2011]  Beeldenbos 2011

In de Beeldenbos-collectie van Odapark zijn een aantal projecten opgenomen van Nature. Dit is de naam van Odapark-curatoren, zelf beeldend kunstenaars, die in wisselende samenstellingen door de jaren heen deze projecten in het Beeldenbos plaatsten ter ondersteuning en verklaring van de kunstinhoudelijke principes waar het publiek hier in het bos ‘tegenaan loopt’, en die iets verduidelijken over de relatie tussen kunst en natuur.

df82f59603d5f8c3eedf40b5fc77f0d5

Een nepkerstboompje. Met sneeuw. Zo eentje dat je tegen kunt komen tijdens het winkelen in de maanden voorafgaand aan kerst, bij elk zichzelf respecterend tuincentrum. Een handvat weer van Odaparks curatoren. In de kersttijd is het maar een doodgewone kerstboom. Maar in alle andere periodes van het jaar is het te zien, te beschouwen, als een kunstwerk. Een kunstboom in een echt bos. Een statement dat iets zegt over hoe kunst in onze tijd in het leven staat. Hoe het geformeerd wordt, hoe het vaak begint met een gedachtesprong. Als deze, die zegt: “Hallo ik ben de natuur en ik doe elk jaar hetzelfde”.

Natuur is het tegenovergestelde van cultuur. Van kunst. Kunst en cultuur zijn gemaakte, door ons samengestelde zaken, ze zijn niet natuurlijk, niet echt, maar door de mens als een ingreep ingebracht in het leven van alledag. Natuur is echt en kunst is nep. Zo plat mag je het best wel eens stellen. Zie het woordenboek er maar op na, elk woord dat met kunst begint, impliceert namaak. Nagemaakte werkelijkheid. Maar wél een vorm van namaak die we héél hard nodig hebben in dit leven. Soms zelfs letterlijk, om het leven nog goed voort te kunnen zetten. Ook dat maakt dit kleine boompje duidelijk. Je moet het wezenlijke in kunst kunnen zien.