Ritterbex, Tanja

Dame In Badpak

Tanja Ritterbex NL 1985  Dame In Badpak [2009]  Beeldenbos 2010

Dit kleine frêle vrouwtje, ze zet haar hakken in het zand. Haar blik zegt: ‘kom maar op’, ‘ik weet wie ik ben, waar ik sta, wat ik kan, hoe mooi ik ben’. Het leven is geen sprookje, maar je kunt er wel een sprookje van maken.
Tanja Ritterbex schept een wonderbaarlijke fantasiewereld rondom haar heen met beelden en schilderijen als decor, als medestanders in die sprookjeswereld. Haar wereld waarin het leven zelf, zich aandient als een vorm van schoonheid.

b015f9e2a9bc58d611644759953c1507
Ze maakt beelden van keramiek, polyester of papier-maché in een werkelijkheid die kleurrijk, vrolijk en speels lijkt. Maar erachter schuilt vaak een andere wereld, omdat de beelden die ze opwerpt tevens de alledaagse werkelijkheid ontregelen. Haar figuren zijn geplaatst als op een toneel, in het decor van het leven. In contrast met al die overdaad en franje, zie je haar gezicht: Alleen twee kleine puntjes voor de ogen. Soms is het niet nodig om iets al te duidelijk te stellen. Prachtige schoentjes heeft ze aan, dit badvrouwtje, in dit decor van het leven. En nogal overdreven franjes heeft ze ook, als versierselen, overal. De strik aan haar badpak is zó groot, dat je je afvraagt of het wel een versiering is, het zou ook wel eens een verkapte vorm van een ingebouwde reddingsboei kunnen zijn. Een beveiliging om maar niet te zinken. Hoe dapper je ook bent, we hebben allemaal wel eens een reddingsboei nodig.

0b9b7ca09e40c85112362dc1b3a29b44