Basiscursus Kunstgeschiedenis

BASISCURSUS KUNSTGESCHIEDENIS, DEEL II: VAN RENAISSANCE TOT EIND 20E EEUW

Kunst en cultuur interesseren u. Maar u weet er niet veel van of u weet niet goed waar te beginnen? Of hoe u kunstwerken in hun context kunt plaatsen? Eigenlijk zou u er meer van willen weten? Een kijkje in de keuken, om zo te zeggen. Maar hoe?

Waar is een cursus over kunst beter op zijn plaats dan bij Odapark in Venray? Vanaf 30 januari zal er in het Kunstlab van Odapark een basiscursus over kunst gegeven worden. De cursus bestaat uit 10 lessen en gaat over de periode van renaissance tot eind 20e eeuw.  Uw docent Eileen Meijer neemt u mee op reis naar ‘ons’ verleden. De belangrijkste periodes en stromingen van de (westerse) kunstgeschiedenis passeren de revue aan de hand van powerpoints, vergezeld van mooie achtergrondverhalen en duidelijke uitleg. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor uw vragen.

Na de middeleeuwen breekt een nieuwe tijd aan, de renaissance. In de kleine republiek Florence zijn daarvoor de eerste aanwijzingen te vinden. De leidende rol van Florence wordt in de barok door Rome overgenomen (gestimuleerd door grote kerkelijke opdrachten) en wat later ook door Frankrijk en Spanje. In deze periode bloeien de kunsten ook in de Nederlanden. Via de strenge stijl van het neo-classicisme, de 19e-eeuwse romantiek en o.a. impressionisme en Art Nouveau, komen we aan het einde van de cursus uit bij de kunst van de 20e eeuw. De belangrijkste stromingen en kunstenaars uit deze eeuw zullen aan bod komen. Omdat de ontwikkelingen in de kunst niet los zijn te zien van de maatschappelijke en politieke omstandigheden, is er in de lessen ook veel aandacht voor de historische context.

NB: deze cursus sluit aan op de Basiscursus Kunstgeschiedenis deel I: van prehistorie tot nieuwe tijd, maar is los daarvan te volgen. Voor meer informatie over deze cursus kijkt u op https://cursusentraining.org/kunstgeschiedenis/.

Via deze link kunt zich ook opgeven voor deze cursus.