Theehuisconcerten (2)

Goldberg Variaties 26 november 217

Goldberg Variaties

‘gecomponeerd voor de liefhebbers ter verstrooiing van hun gemoed’ (citaat JS Bach)

‘Er is geen werk dat zoveel ruimte biedt aan verbeelding, vakmanschap en virtuositeit als de Goldbergvariaties van Bach’, vond klaveciniste Wanda Landowska, die ze tachtig jaar geleden opnieuw op de klassieke kaart zette.

Volgens Bachs eerste biograaf Johann Forkel schreef de componist zijn Goldbergvariaties in opdracht van de Russische diplomaat, graaf Von Keyserlingk, die aan slapeloze nachten leed. Om zijn angstige uren – hij was bang voor de dood – enigszins te verlichten, moest de jonge tiener Johann Gottlieb Goldberg klavecimbel spelen in de aangrenzende kamer. De graaf bestelde voor dat doel vrolijke muziek bij Bach, die daarop zijn dertig variaties – ingeklemd tussen twee aria’s – zou hebben geschreven. Forkels verhaal wordt in twijfel getrokken, omdat sommige kenners denken dat de 14-jarige Goldberg te jong was om zo’n moeilijk werk te spelen en omdat Bach de muziek niet officieel opdroeg aan Keyserlingk. Goldberg was echter een groot virtuoos, die moeiteloos van blad speelde, zelfs als de partituur ondersteboven stond. Bach zelf schreef op het titelblad: ‘Klavieroefening, bestaande uit een aria met verscheidene variaties voor klavecimbel met twee manualen, gecomponeerd voor de liefhebbers ter verstrooiing van hun gemoed door Johann Sebastian Bach.’

De Russische claveciniste en pianiste Olga Pashchenko behoort dankzij haar veelzijdigheid, fabelachtige techniek en gepassioneerde spel tot één van de spannendste musici van de jongste generatie. Ze speelt een breed repertoire op diverse toetsinstrumenten, Bach op klavecimbel, Beethoven op historische piano, tot Ligeti op moderne Steinway.
Nog maar net afgestudeerd was zij in 2016 Artist in Residence tijdens het festival voor Oude Muziek in Utrecht en met ingang van september 2017 zal zij haar leraar Richard Egarr opvolgen als docent fortepiano aan het Conservatorium van Amsterdam.

Website Theehuisconcerten