LA GABBIA

Aurora Meccanica & Franco Gori

 

 

LA GABBIA

AURORA MECCANICA | FRANCO GORI

 

In 2018 bestaat Odapark 25 jaar. De tentoonstelling LA GABBIA is een epiloog van de jubileumexpositie WEIL ICH EIN MÄDCHEN BIN. Te zien is werk van het Italiaanse kunstcollectief Aurora Meccanica en van de van oorsprong Italiaanse fotograaf/kunstenaar Franco Gori.

 

AURORA MECCANICA

De titel van de tentoonstelling verwijst naar het werk LA GABBIA (Italiaans voor ‘de kooi’) van Aurora Meccanica: een installatie waarbij bezoekers vogels kunnen ‘bevrijden’ uit een kooi. Aurora Meccanica is een jong kunstenaarstrio uit Turijn, bestaande uit Carlo Riccobono (1982), Roberto Bella (1983) en Fabio Alvino (1988) dat zich toelegt op digitale kunst waarin een grote rol is weggelegd voor interactie met het publiek. Uw aandeel in deze expositie is dus belangrijk.

 

LA GABBIA wordt gespiegeld aan de heilige Oda, die altijd vogels om zich heen had, de ekster is het symbool waaraan zij herkenbaar is. Het werk roept vragen op als: wat is vrijheid? En: is vrijheid niet altijd gekoppeld aan acties van mensen? De installatie toont een onnavolgbaar spel met de wetten van interactie en esthetica in de modernste digitale technieken.

In de ruimte ernaast is het werk LIFE A FLOWER te beleven: een bloem – symbool van natuur en leven – sterft geleidelijk onder de ogen van de beschouwer. Alleen menselijk contact kan het nieuw leven geven.

 

U bent gewend afstand te houden bij het bezoeken van kunstexposities en dat kunst niet aangeraakt mag worden. Bij deze tentoonstelling is dat anders. Het is juist de bedoeling dat u het werk aanraakt en daarmee in werking zet. U bent de motor die de kunst nodig heeft.

 

Tot slot is van Aurora Meccanica in het Kunstlab een videoregistratie te zien van een licht-performance die op zondag 9 december door het kunstenaarstrio is geproduceerd en uitgevoerd in Odapark. De expositie LA GABBIA is de eerste buitenlandse tentoonstelling van Aurora Meccanica.

 

 

FRANCO GORI

Bijna veertig jaar doet Franco Gori (1952) verslag van wat zich in Nederland afspeelt. U kent zijn werk vanuit Dagblad De Limburger waarvoor hij jarenlang fotografeerde en waarvoor vele bekende en onbekende mensen voor zijn lens kwamen. Voor deze tentoonstelling heeft Odapark hem gevraagd een portret te maken van ‘de buren’, de bewoonsters van het klooster van de Zusters Ursulinen pal naast Odapark.

 

Het gebied waarin Odapark ligt, werd eind 19e eeuw aangekocht door Zusters Ursulinen die een klooster met pensionaat beheerden, verbonden aan het meisjesgymnasium Jerusalem in het centrum van Venray. Zij lieten het Theehuis bouwen dat in 1981 gekocht werd door de gemeente Venray, waarmee het park toegankelijk werd voor de gehele Venrayse bevolking. In 1992 werd het ondergebracht in de Stichting Odapark.

De Ursulinenorde is gesticht in 1535 door Angela Merici in Brescia, Italië, en is wereldwijd verspreid. De orde legt zich toe op onderwijs en is genoemd naar de heilige Ursula van Keulen, een Britse koningsdochter uit de 3e eeuw, wiens leven veel paralellen vertoonde met dat van de heilige Oda. Het klooster waarin de Zusters in Venray wonen en werken naast Odapark, is door hen het Odahuis genoemd.

 

Het is voor het eerst dat de Zusters Ursulinen zo letterlijk, prominent en vooral ook zo persoonlijk in beeld komen. Wekenlang was Franco Gori kind aan huis in het klooster, een zeer bijzondere ervaring aldus de kunstenaar. “Doordat ik me echt kon verdiepen in hun manier van leven, ontstond er een gelaagdheid in de beelden. Hoewel de zes Zusters allemaal op leeftijd zijn, zie ik ze als meisjes, meisjes met een enorm gevoelsleven”, aldus Franco Gori, die per Zuster een deel uit een Ursulinen-tekst van Amerikaanse oorsprong bij liet voegen. Woorden die voor zijn gevoel wonderwel passen bij hoe hij elke Zuster heeft leren kennen.

 

Curator: Pascalle Mansvelders