Literair Café Venray (4)

Otto de Kat 17 mei 2018

De laatste schrijver in ons jubileumjaar is Otto de Kat. Op donderdagavond 17 mei a.s. om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in het Theehuis in het Odapark sluit hij het seizoen af.  Otto de Kat is een Nederlandse journalist, dichter, vertaler, uitgever en romanschrijver. Hij is de oprichter van uitgeverij Balans, die later is samengegaan met De Bezige Bij. Op deze avond zal Victor Elfring hem interviewen over zijn werk, waaronder  zijn compilatie van vijf romans getiteld “De eeuw van Dudok”. Op 1-3-2018 is zijn meest recente boek Freetown verschenen.

Over Otto de Kat
Otto de Kat is het pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt (Rotterdam, 1946). Hij studeert theologie, met bijvak Nederlands, aan de universiteit van Leiden. Na zijn studie wordt hij literair criticus van de Volkskrant en Vrij Nederland, en maakt literaire radiodocumentaires. In 1975 publiceert hij bij Uitgeverij Van Oorschot de gedichtenbundel Het ironisch handvest. Eind 1977 wordt hij uitgever van Uitgeverij De Haan (onderdeel van Unieboek) en in 1986 richt hij Uitgeverij Balans op. In 2002 verkoopt hij zijn uitgeverij aan WPG Uitgevers en in 2014 koopt hij deze weer terug.

Zijn werk
In 1977 treedt hij in dienst als uitgever bij Uitgeverij De Haan, toentertijd de wetenschappelijke uitgeverij van Unieboek. Hij is er ook eindredacteur van de tiendelige Moderne Encyclopedie van de Wereldliteratuur. In 1986 richt hij de nonfictie-uitgeverij Balans op. Uitgeverij Balans verkoopt hij in 2002 aan WPG Uitgevers om zich meer aan het schrijven te kunnen wijden. In 2004 treedt hij terug als uitgever bij  Balans.
Hij staat op de longlist van de Libris Literatuurprijs 1999 en 2016, de longlist van De Gouden Uil 2005 en 2009 en met De inscheper wint Otto de Kat de Halewijn Literatuurprijs 2005. Het werk van Otto De Kat verschijnt bij Uitgeverij Van Oorschot. Zijn romans zijn vertaald in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Zweeds. Zijn meest recente boek Freetown verhaalt over Maria, die de verdwijning van Ishmaël probeert te verklaren, de vluchteling uit Sierra Leone, die zes jaar bij haar verbleef.

De eeuw van Dudok
In 1998 publiceert De Kat zijn eerste roman, getiteld Man in de verte, gevolgd door De inscheper in 2004, Julia in 2008, Bericht uit Berlijn in 2012 en De langste nacht in 2015. In oktober 2016 verschijnt De eeuw van Dudok, een compilatie van deze vijf romans. Zijn vijf romans zijn lovend ontvangen in zowel Nederland als het buitenland. Op een terloopse manier, steeds weer een andere episode uitlichtend, heeft Otto de Kat met deze pentalogie een familiesage geschreven. Het verhaal begint met een vader en een zoon schaatsend op een Nederlandse rivier en eindigt met de wonderschone herinneringen van een oude vrouw in Rotterdam. Daartussen leidt De Kat de lezer langs Kaapstad, Berlijn, Bern, Lissabon, Londen en vele andere plekken. De geschiedenis van Europa wordt vermengd met de geschiedenis van één familie. Met deze grote familieroman bewijst De Kat dat hij een van de belangwekkendste hedendaagse Nederlandse schrijvers is. Voor wie nog nooit iets van De Kat heeft gelezen, is De eeuw van Dudok de uitgelezen kans om daar iets aan te veranderen. En de inmiddels grote schare fans krijgt nu de gelegenheid om te ontdekken hoe al die mooie romans een onderdeel vormen van één groot en meeslepend verhaal.

Interview
Otto de Kat wordt geïnterviewd door Victor Elfring.

Muzikale omlijsting
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Sandra Lucassen die eigenaresse is van het Houtblazers-Atelier in Venray. Zij verzorgt binnen het Atelier de muzieklessen en cursussen en werkt als freelance fluitist. Als houtblazer is zij gespecialiseerd in de instrumenten dwarsfluit, klarinet en saxofoon. De 16-jarige Rens Hout komt uit Venray en is altsaxofonist. Rens heeft al enkele jaren les bij het Houtblazers-Atelier en richt zich vooral op orkestspel en het ontdekken van lichte muziekstijlen. Zij zullen op deze morgen stukken voordragen, die aansluiten op de periode waarin de boeken van Otto de Kat zich afspelen.

U kunt nu al de boeken van Otto de Kat bij Boekhandel Roojboek kopen, die dan op 17 mei a.s. door Otto de Kat zullen worden gesigneerd.

Donderdag 17 mei 2018, Theehuis, Odapark, aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.