Literair Café Venray (2)

Stefan Hertmans 19 november 2016

zondag 19 november 2016, aanvang 11.00 uur – 13.00 uur Stefan Hertmans

Op zondag 19 november om 11.00 verwelkomen wij in ons jubileumjaar onze tweede schrijver Stefan Hertmans. Hertmans is een schrijver, dichter en essayist. In zijn lange loopbaan is zijn werk in meerdere talen vertaald en heeft hij vele essays geschreven over actuele maatschappelijke kwesties. Grote bekendheid krijgt hij met zijn roman Oorlog en Terpentijn, waar hij in 2014 de AKO literatuurprijs voor ontvangt. De Bekeerlinge is zijn laatst verschenen roman, waarin het boeiende levensverhaal van Hamoutal op meesterlijke wijze wordt beschreven.

Over Stefan Hertmans
Stefan Hertmans (1951) is geboren en getogen in Gent en gaat naar school in Sint-Amandsberg waar hij later wordt geschorst omdat hij de studenten tot staken zou hebben aangezet. Hij voltooit zijn humaniora aan het Koninklijk Atheneum in Gent en studeert nadien Germaanse filologie aan de Rijksuniversiteit van Gent. Hij is ook actief als jazzgitarist geweest. In 1990 wordt hij docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent.

Zijn werk
Voor tal van Nederlandse tijdschriften schrijft hij bijdragen en van 1993 tot 1996 is hij redacteur van De Gids. Hierna volgen er vele romans, poëzie, essays, theaterteksten, kortverhalen en een handboek over kunstagogiek. Ook reist hij de wereld rond om lezingen te geven aan de Sorbonne, de universiteiten van Wenen, Berlijn en Mexico City, Library of Congress (Washington) en University College London. In zijn roman De Bekeerlinge neemt Stefan Hertmans de lezer mee door een reis langs oude Franse dorpen en steden en door de geschiedenis van de elfde eeuw. In zijn boek speelt de onderdrukking van de joden in de Middeleeuwen een grote rol, Hertmans schrijft dat de wrede kruistochten een tegenreactie in het Midden-Oosten veroorzaakten, de jihad. Hierdoor komen geschiedenis en het heden tezamen.

Oorlog en Terpentijn
De aanleiding voor het schrijven van dit boek zijn de schriften van zijn grootvader. Hij krijgt deze schriften van zijn opa vlak voor zijn overlijden. Al lezende komt hij erachter dat het leven van zijn grootvader bepaald werd door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. Zijn uitlaatklep vindt zijn grootvader in zijn schilderijen. In Oorlog en Terpentijn citeert Hertmans uit diens dagboeken en kijkt naar diens schilderijen. Het resultaat is een mengeling tussen fictie en non-fictie, waarin de hoofdpersoon worstelt met zijn rol als soldaat, terwijl iedere vezel in hem een kunstenaar wil zijn. Hij wil niet vernietigen, maar iets moois scheppen. De tragiek en het lot van een individu wordt beschreven tegen de achtergrond van de 1e W.O, in België ook de Groote Oorlog genaamd.

Inleiding
De lezing van Stefan Hertmans wordt ingeleid door Stan Verhaag.

Signeersessie en boekverkoop
Tijdens de pauze verzorgt Boekhandel Rooijboek de boekverkoop in de foyer en is er gelegenheid de boeken te laten signeren door Stefan Hertmans.

Muzikale omlijsting
Jos Josten is geen onbekende bij onze bijeenkomsten. Jos zingt in het Nederlands maar ook vaak in dialect. Als Jos door iets geraakt wordt, kan hij zo een liedje schrijven. Denk maar aan zijn mooie lied Onrecht over de ontbossing in Zuid Amerika. Jos is breed geïnteresseerd en weet veel. Bij de bloemenkwekerij ligt zijn hart, maar ook muziek maken op Beukenrode heeft zijn passie. Op verzoek speelt Jos op gelegenheden zoals begrafenissen, feestjes en andere bijzondere dagen voor mensen. Als Jos begint met spelen, hoor je de mooiste muziek.

Zondag 19 november 2017
aanvang 11.00 uur
Theehuis Odapark, Merseloseweg 117 Venray
Entree: € 12,50
Seizoenpashouders van Literair Café Venray hebben vrij entree.

Meer informatie:
Op de website vindt u meer informatie over het jaarprogramma en overige activiteiten. U kunt ook mailen naar: secretariaat@literaircafevenray.nl Of ga naar Facebook | Literair Café Venray