Literair Café Venray (1)

Roos van Rijswijk 8 oktober 2017

Op zondag 8 oktober 2017 om 11.00 in het Theehuis in het Odapark is Roos van Rijswijk onze eerste gast.

Roos van Rijswijk (30) is geboren en getogen in Amsterdam. Ze groeit op in Zuid-Oost en woont daarna in bijna alle hoeken van de stad, zonder dat het haar ooit verveelt.  Vanaf haar middelbare schooltijd schrijft ze al verhalen, aanvankelijk vooral toneelteksten voor theatergroep Thomas. Naast het toneelschrijven heeft ze allerlei baantjes, zoals bij een klein internetbedrijf en in winkels. In een winkel werken en dan vooral in een boekwinkel, vindt ze een van de leukste dingen die er bestaan. Op haar 24ste gaat ze serieus aan de slag en begint met de studie Nederlands en Literatuurwetenschap in Amsterdam.

Haar werk
Naast het schrijven van toneelteksten, werkt ze als columnist en journalist voor Advalvas, het magazine van de Vrije Universiteit. In diverse literaire tijdschriften publiceert zij korte verhalen en in 2014 is zij één van de initiatiefnemers van de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste bundel met korte verhalen. Ze schrijft recensies voor NRC boeken en  is redactielid van het Nederlands literair tijdschrift Tirade.

Onheilig
In februari 2016 verschijnt haar eerste roman, Onheilig, bij uitgeverij Querido, waarvoor ze de Anton Wachterprijs krijgt.  Door haar ervaringen met columns en korte verhalen schrijven kan ze moeiteloos de lezer bij de les  houden. Vooral omdat ze Miguel en zijn moeder neerzet als levensechte, geloofwaardige personages.
Miguel, zoon van Angelique en een onbekende,  is bij toeval in het Duitse stadje Nieheim terecht gekomen en daar blijven wonen. De relatie tussen moeder en zoon is nooit goed geweest en zij hebben elkaar al twee jaar niet gezien. Als Angelique ernstig ziek wordt, gaat zij op zoek naar Miguel en Miguel gaat op zoek naar zijn moeder. Doordat ze gelijktijdig op zoek gaan,  lopen ze elkaar mis.
Het verhaal, zeker geen gemakkelijk onderwerp, is goed geschreven.
De hoofdstukken waar Angelique aan het woord is, zijn vaak hard en cynisch. De zin “mijn leven eindigde toen hij geboren werd” is  een duidelijk voorbeeld van hoe zij in het leven staat.
De hoofdstukken over Miquel hebben een meer poëtisch taalgebruik, hier voel je de rust die hij in zijn nieuwe leven gevonden heeft. Juist door de afwisseling van de schrijfstijl en het perspectief in de verschillende hoofdstukken is het een prettig en vlot leesbaar boek.
Roos van Rijswijk heeft, naast haar werk in een boekwinkel en op een kantoor, al met al zo’n drie jaar aan Onheilig geschreven.

Inleiding
De inleiding van Roos van Rijswijk wordt verzorgd door Stan Verhaag.

Muzikale omlijsting
Merlijn van Moorsel is 58 jaar oud en speelt sinds 15 jaar met bijzonder veel plezier harp. De stijlen die zij speelt variëren van klassiek, Keltisch, Zuid- Amerikaans tot meditatieve muziek.  Ze heeft nog steeds les en speelt regelmatig in kerken,  verzorgingshuizen en bij bijzondere gelegenheden zoals feesten en uitvaarten. Naast deze hobby is zij werkzaam in het onderwijs, als docent Frans.

Tijdens de pauze is Boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en zal Roos van Rijswijk haar boeken signeren.
Zondag 8 oktober 2017, Theehuis, Odapark, aanvang 11.00 uur
Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

fotograaf: Irwan Droog