Literair Café Venray (4)

Jaap Robben 11 mei 2017

Op donderdagavond 11 mei a.s. om 20.00 is de schrijver Jaap Robben onze laatste gast  bij Literair Café Venray van het seizoen 2016-2017.  In april 2014 verscheen zijn debuutroman voor volwassenen genaamd Birk.  Het boek kreeg lovende recensies en won de Nederlandse Boekhandels Prijs 2014, de ANV Debutantenprijs 2015 én de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2015.

Over Jaap Robben

Jaap Robben (Oosterhout NB, 1984) is schrijver/dichter en theatermaker. Hij wilde vroeger eigenlijk Afrikaan worden en archeoloog, maar rondde eerst zijn studie Milieu- Maatschappij wetenschappen af en ging vervolgens naar de Koningstheater Akademie in Den Bosch. Van september 2008 tot oktober 2010 was Jaap de Stadsdichter van Nijmegen. Inmiddels woont hij in een oude boerderij in een klein dorpje aan de Rijn in Duitsland, niet ver van Nijmegen.

Zijn werk

Sinds 2004 publiceerde hij vijf bundels met gedichten en korte verhalen: Twee vliegen(2004), De nacht krekelt (2007),  Zullen we een bos beginnen? (2008) (Shortlist Gouden Uil voor jeugdliteratuur 2009) ,Als iemand ooit mijn botjes vindt (2012)  (Vlag en Wimpel 2013) en ’s Nachts verdwijnt de wereld (2016). Deze boeken zijn vooral gericht op jeugdige lezers.

In augustus 2010 verschijnt het veelbesproken boek De Zuurtjes. Dat is een kruising tussen een prentenboek en een jeugdroman. De Zuurtjes stond op de shortlist voor diverse prijzen en kreeg een White Raven 2011 van de Internationale Jugendbibliothek van München.

Birk

Jaap Robben heeft met zijn roman Birk een meesterlijk debuut geschreven. In het verhaal woont Mikael met zijn ouders op een afgelegen eiland boven Schotland. Op een dag verdwijnt zijn vader Birk in zee en Mikael verzwijgt voor zijn moeder wat er is gebeurd. Een periode van rouw, schuld, verdriet en onmacht volgt waarin Mikael en zijn moeder steeds meer van elkaar vervreemden. Heel hun leven verandert tot een bijna ondoenlijke opgave, met voor ieder van hen hun eigen ongeluk dat alle glans wegneemt van het ooit idyllische isolement. Het wanhopige verdriet bij het verlies van een geliefde man en vader is op indringende wijze beschreven, de sfeer van een eiland met een gure en eenzame ligging draagt hier ook toe bij. Maar door alles heen blijft ook de (verloren) liefde voor Birk voelbaar en richten zowel zoon als moeder een klein monumentje voor hem op.

Inleiding

De inleiding van Jaap Robben wordt verzorgd door Stan Verhaag.

Muzikale omlijsting

Fleur Frederix (16) en Julia Loenen (17) zijn nichtjes en vriendinnen. Fleur zit op het ROC in Nijmegen op de opleiding voor doktersassistente en Julia zit in VWO 5 op het Raayland College. Ze hebben vroeger allebei klarinet gespeeld en Fleur heeft hierna nog saxofoon gespeeld. Samen hebben ze in een jeugdorkest gespeeld. Nu zingen ze graag samen en Julia speelt daarbij  gitaar. Tot nu toe hebben ze wel eens samen opgetreden op familie feestjes en dan vooral akoestische muziek van bijvoorbeeld singer-songwriters. Ze  vinden het leuk om een keer te komen spelen bij Literair café Venray.

Tijdens de pauze is Boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en zal Jaap Robben zijn boeken signeren.

 

Donderdag 11 mei 2017, Theehuis, Odapark, aanvang 20.00 uur

Entree: € 12,50. Seizoenpashouders hebben vrij entree.

 

 

donderdag 11 mei 2017, 20.00 – 22.00 uur Jaap Robben

Website Literair Café